Ισπανία: Φόρος τιμής στις ΜΕΘ που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό

Νοσοκομείο στην Μαδρίτη
Νοσοκομείο στην Μαδρίτη AP

Στο κέντρο της Μαδρίτης, γιατροί και νοσηλευτές στη μονάδα Επειγόντων βγήκαν στον δρόμο για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προτού ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα.

Χειροκροτήματα αντήχησαν σήμερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ισπανία ως μια ένδειξη αλληλεγγύης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, της τέταρτης κατά σειρά πλέον πληγείσας χώρας παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό.

«Έχουμε δει μερικές φορές μέλη του προσωπικού να καταρρέουν, πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο από κοινού, για να επιστρέψουμε στη μάχη. Άλλοι βρίσκονται σε άδεια ασθενείας διότι έχουν προσβληθεί» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Αλφόνσο Καναμπάλ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου La Princesa στη Μαδρίτη.

ADVERTISING

Φορώντας μάσκα και γάντια, ο 55χρονος γιατρός βγήκε από τη μονάδα του ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συλλόγου Εντατικολόγων της Ισπανίας προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη 13.00 σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, στις ΜΕΘ της Ισπανίας.

«Με τους γιατρούς μπήκαμε στις μονάδες κάνοντας τους έκπληξη, (οι υπόλοιποι γιατροί και νοσηλευτές) δεν μας περίμεναν. Αρχίσαμε να τους χειροκροτάμε. Τους άρεσε και μας χειροκρότησαν κι εκείνοι» περιγράφει ο Καναμπάλ.

Βίντεο που γυρίστηκαν σε άλλες ΜΕΘ κυκλοφορούν ήδη στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ένας ασθενής άρχισε να χειροκροτεί»

«Υπήρξε ένας ασθενής που άρχισε να χειροκροτεί επίσης του άλλους ασθενείς που είχαν ακόμη τις αισθήσεις τους» αφηγείται ο γιατρός. «Ήταν πολύ συγκινητικό, μια στιγμή χαλάρωσης που είχαμε ανάγκη».

Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του νοσοκομείου στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, γιατροί και νοσηλευτές στη μονάδα Επειγόντων βγήκαν στον δρόμο για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προτού ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα: ένα τελετουργικό που κάνουν από την περασμένη Πέμπτη.

Αν και «πολύ λιγότεροι ασθενείς καταφθάνουν στα Επείγοντα και οι όροφοι αδειάζουν από ασθενείς με τη νόσο Covid-19», ο γιατρός Καναμπάλ υπενθυμίζει ότι «υπάρχουν πολλοί νεκροί και βρίσκω θαυμάσια την προσοχή των γιατρών των Επειγόντων στο να τηρούν αυτό το λεπτό σιγής».

Η Μαδρίτη, η πλέον πληγείσα περιοχή της Ισπανίας από την πανδημία, συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών σε ΜΕΘ στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Ισπανία
SHARE:

24Media Network