Ισπανία: Η Κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Ισπανία: Η Κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας
Ισπανίδα διαμαρτύρεται κατά του νόμου για την ευθανασία AP

Παρά τις σφοδρές εξ δεξιών αντιδράσεις, η ισπανική Κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ευθανασία.

Η Ισπανία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, καθώς η Κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται σε ασθενείς με βαριές παθήσεις να επιλέγουν αν θα βάλουν τέλος στη ζωή τους, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των δεξιών κομμάτων και των θρησκευτικών οργανώσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία για ανθρώπους με «σοβαρές και ανίατες» ασθένειες ή νόσους που οδηγούν σε μη αναστρέψιμες, χρόνιες αναπηρίες που προκαλούν «αφόρητους πόνους». Εγκρίθηκε με ψήφους 198 υπέρ έναντι 138 κατά, ενώ έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου μερικές δεκάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν, υπό τον ήχο ταμπούρλων που τα χτυπούσαν σε πένθιμο ρυθμό.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στη Γερουσία, η οποία μπορεί είτε να το επικυρώσει και να το καταστήσει νόμο του κράτους είτε να το αναπέμψει ζητώντας τροποποιήσεις στο κείμενο. Εάν δεν προταθούν τροποποιήσεις, ενδέχεται να εγκριθεί μέχρι την άνοιξη.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περίπτωση που περάσει και από τη Γερουσία, η Ισπανία θα γίνει η τέταρτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομιμοποιεί την ευθανασία, μετά το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Παρόμοια νομοσχέδια συζητούνται επί του παρόντος στην Πορτογαλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η πρόταση, με την οποία διαφωνούν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις εντός και εκτός του κοινοβουλίου. «Ο νόμος της ευθανασίας είναι η ήττα του πολιτισμού και η νίκη της κουλτούρας του θανάτου, για εκείνους που πιστεύουν ότι κάποιες ζωές αξίζουν περισσότερο από τις άλλες», υποστήριξε ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, σε ένα βίντεο που ανέβασε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Έξω από το κοινοβούλιο, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες με νεκροκεφαλές και ένα πανό με τη φράση «Κυβέρνηση θανάτου». «Είναι ένας νόμος που είναι αντίθετος με όλες τις αρχές μου», είπε η Καντέλα, μια βιολόγος που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό της.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα