Ισπανία: Καταδίκη της κυβέρνησης επειδή δεν προστάτευσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Ισπανία: Καταδίκη της κυβέρνησης επειδή δεν προστάτευσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας
Θύμα ενδοοικογενειακής βίας (ΦΩΤΟ Αρχείου) 123rf

Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει καταβάλει το ποσό των 180.000 ευρώ στην οικογένεια γυναίκας που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, έναν μήνα αφότου ζήτησε μάταια από την ισπανική αστυνομία να την προστατεύσει.

Η ισπανική δικαιοσύνη καταδίκασε την Τετάρτη (14/10) το υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλει το ποσό των 180.000 ευρώ στην οικογένεια μιας γυναίκας, που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της έναν μήνα αφότου ζήτησε μάταια από την ισπανική αστυνομία να την προστατεύσει.

Σε μια απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα, το Εθνικό Δικαστήριο έκρινε πως η ισπανική πολιτοφυλακή παρείχε «ανεπαρκή» προστασία σε αυτή τη γυναίκα, η οποία ζήτησε από τις αρχές να την προστατεύσουν από τον σύντροφό της τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Σανλουκάρ λα Μαγιόρ, κοντά στη Σεβίλλη (νότια Ισπανία).

Το αίτημα του θύματος απορρίφθηκε, καθώς ο σύζυγός της δεν είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, με αποτέλεσμα η πολιτοφυλακή να κρίνει ότι ο κίνδυνος δεν ήταν επαρκής, αναφέρει το δικαστήριο.

Έναν μήνα αργότερα, η άνδρας σκότωσε με μαχαίρι την άτυχη γυναίκα, στη μέση του δρόμου, μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών τους.

Ο δράστης, ένας πρώην αστυνομικός από τη Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, αυτοκτόνησε τον περασμένο Μάιο, ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης 28 ετών για το έγκλημά του.

Το Εθνικό Δικαστήριο διέταξε, επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ σε καθέναν από τους γονείς του θύματος και το ποσό των 70.000 ευρώ σε καθένα από τα δύο παιδιά τους για «ηθική βλάβη».

«Το να γίνει συνειδητή σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο η σημασία του προβλήματος της βίας με βάση το φύλο απαιτεί μια πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από εκείνη που επέδειξε η ισπανική πολιτοφυλακή σε αυτήν την υπόθεση», τονίζει το δικαστήριο στην απόφασή του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα