Ισπανία: Κοντά σε προγραμματική συμφωνία Σοσιαλιστές - Ciudadanos

Ισπανία: Κοντά σε προγραμματική συμφωνία Σοσιαλιστές - Ciudadanos

Κοντά σε προγραμματική συμφωνία οι Σοσιαλιστές και το Ciudadanos, αλλά τα δύο κόμματα δεν έχουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos πλησίασαν χθες σε μια προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και για την «αναγέννηση της δημοκρατίας» στη χώρα, η οποία έχει υπονομευθεί από τη διαφθορά. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συμμαχίας των Σοσιαλιστών με το Ciudadanos («Πολίτες») δεν θα διέθετε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη ώστε να λάβει την επόμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αποδέχθηκε την πρόταση για μια «αναθεώρηση εξπρές» του Συντάγματος, την οποία αξίωσε μερικές ώρες νωρίτερα το κεντρώο Ciudadanos. Η αναθεώρηση αυτή θα αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων στα πεδία της δικαιοσύνης, της αυτοδιοίκησης κ.λπ., και ειδικά το τέλος του καθεστώτος ασυλίας των κοινοβουλευτικών, ώστε να «αναγεννηθεί η δημοκρατία».

«Θα υπάρξει συμφωνία», διαβεβαίωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο δεύτερος τη τάξει των Πολιτών Χοσέ Μανουέλ Βιγέγκας μίλησε από τη δική του πλευρά για την «έναρξη μιας συμφωνίας» ανάμεσα στο κόμμα του και τους Σοσιαλιστές.

Τα δύο κόμματα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για φορολογικά θέματα (το Ciudadanos απαιτεί να υπάρξουν αυξήσεις φόρων), το δημόσιο χρέος, αλλά ακόμη και την ίδια την ενότητα της Ισπανίας, η οποία αμφισβητείται από τους αυτονομιστές της Καταλονίας, που επιδιώκουν τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Σε περίπτωση συμφωνίας οι φιλελεύθεροι Πολίτες θα στηρίξουν με τις 40 έδρες που έχουν στο κοινοβούλιο τον Σάντσεθ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει εξασφαλίσει 130 ψήφους επί των 350 εδρών της ισπανικής Βουλής.

Ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση υπό τον Σάντσεθ, ο οποίος αναζητεί την υποστήριξη ή τη συμφωνία ότι θα απόσχουν οι βουλευτές άλλων κομμάτων, και ειδικά του κόμματος της ριζοσπαστικής Podemos («Μπορούμε»), που διαθέτει 65 έδρες. Οι Σοσιαλιστές διαπραγματεύονται παράλληλα και με το Podemos.

Σύμφωνα με αναλυτές, η προσπάθεια των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ να καταλήξουν σε συμφωνία με τους Πολίτες αποτελεί μια προσπάθεια των δύο κομμάτων να πιέσουν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) να απόσχει από την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας επανέλαβε ωστόσο χθες ότι το κόμμα του θα ψηφίσει εναντίον μιας κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Πολιτών και την πρότασή του να σχηματιστεί μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, του Podemos, δύο μικρών κομμάτων της αριστεράς και τριών τοπικών κομμάτων της χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας.

Για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Σάντσεθ χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής τη 2η Μαρτίου ή απλή πλειοψηφία σε μια δεύτερη ψηφοφορία, την 5η Μαρτίου. Μετά την πρώτη ψηφοφορία, τα κόμματα της Βουλής θα έχουν δύο μήνες για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και να εκλέξουν πρωθυπουργό. Εάν αποτύχουν, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα πως σε αυτή την περίπτωση θα προκηρυχθούν εκλογές για την 26η Ιουνίου.

SHARE:

24Media Network