Ισπανία: Στα 950 ευρώ ο βασικός μισθός-Συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι

Ισπανία: Στα 950 ευρώ ο βασικός μισθός-Συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι
Οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας AP

Οπως είχε δεσμευτεί, η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των Ποδέμος προχώρησαν στην αύξηση του βασικού μισθού στα 950 ευρώ.

Η πρώτη χειροπιαστή επιτυχία της κυβέρνησης συνεργασίας των Σοσιαλιστών με τους Ποδέμος στην Ισπανία είναι γεγονός από την Τετάρτη. 

Μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ο βασικός μισθός από την 1η Ιανουαρίου αναδρομικά αυξάνεται στα 950 ευρώ, όπως προβλέπεται έτσι και αλλιώς στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 5,5% και αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου της κυβέρνησης που θέλει το βασικό μισθό να φτάνει στα επίπεδα των 1200 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. 

Από το 2017 ο βασικός μισθός άρχισε να αυξάνεται κατά πολύ στην Ισπανία. Ακριβώς τότε ανερχόταν στα 655 ευρώ αλλά πλέον θα φτάσει τα 950 ευρώ, ποσό που συνιστά συνολική αύξηση κατά 44.5% μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. 

Ο επικεφαλής των Ισπανών εργοδοτών Αντόνιο Γκαραμέντι δέχθηκε την αύξηση ως “το μικρότερο κακό” λέγοντας μάλιστα ότι οι συζητήσεις για περαιτέρω αυξήσει “μας ανησυχούν πολύ περισσότερο”. 

Το μέτρο της αύξησης τίθεται άμεσα σε εφαρμογή προς μεγάλη ικανοποίηση των Ισπανών εργαζόμενων.

Ο ρυθμός αύξησης του βασικού μισθού από το 2000

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα