Ισπανία: Θέλει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφέρει στις γυναίκες άδεια περιόδου

Ισπανία: Θέλει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφέρει στις γυναίκες άδεια περιόδου
Γυναίκα με περίοδο Getty Images

Μια ανατρεπτική μεταρρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την ισπανική κυβέρνηση. Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονα συμπτώματα περιόδου θα δικαιούνται τρεις ημέρες άδεια τον μήνα.

Μετά την πειραματική δοκιμή της τετραήμερης εργασίας, η Ισπανία καινοτομεί για ακόμα μια φορά με μια νέα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να λείψουν έως και τρεις ημέρες τον μήνα από τη εργασία τους εάν πάσχουν από έντονα συμπτώματα περιόδου.

Δικαίωμα άδειας περιόδου έχουν -προς το παρόν- μόνο οι γυναίκες στη Ζάμπια, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα και στην Ινδονησία ενώ στις ΗΠΑ έγκειται στην κρίση των εργοδοτών. Αυτό, ενώ περίπου μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας υποφέρει από έντονα συμπτώματα όπως κράμπες, δυσμηνόρροια, πονοκέφαλο, ακόμα και διάρροια, σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία.

“Έάν κάποιος που νιώθει αδιαθεσία και πάσχει από τέτοιου είδους συμπτώματα, μπορεί να πάρει άδεια, τότε το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και με την έμμηνο ρύση, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα που υποφέρει από έντονους πόνους να μπορεί να μείνει σπίτι” υπογράμμισε η Άντζελα Ροντρίγκεζ από το Υπουργείο Ισότητας και κατά της Φυλετικής Βίας της Ισπανίας.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα ενώ αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου που αφορά στην υγεία των γυναικών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Telegraph βάσει του σχεδίου μεταρρύθμισης, τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν σερβιέτες για τα κορίτσια που ενδέχεται να τις χρειαστούν, ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα αφαιρεθεί από προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες ενώ αναμένεται η άρση της γονικής άδειας για τις αμβλώσεις στις ηλικίες των 16 και 17 ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα