Ιστορίες από την πρώτη γραμμή: Ασθενής με HIV από τη Μοζαμβίκη, δίνει μάθημα ζωής

Ιστορίες από την πρώτη γραμμή: Ασθενής με HIV από τη Μοζαμβίκη, δίνει μάθημα ζωής

Ένας ασθενής με HIV από τη Μοζαμβίκη μιλά για την δύναμη που βρήκε να πολεμήσει την ασθένεια.

Η Μοζαμβίκη είναι μία από τις 10 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό HIV στον κόσμο. Στην Beira, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικεντρώνονται στη θεραπεία ατόμων με HIV σε προχωρημένο στάδιο και εφαρμόζουν νέες στρατηγικές για τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.

Αυτή είναι η ιστορία του Santos Estrela (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ο οποίος λαμβάνει θεραπεία για τον ιό HIV σε προχωρημένο στάδιο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε αυτή περιοχή της Μοζαμβίκης.

«Γύρω στο 2014 ή το 2015, η σύζυγός μου μπήκε στο νοσοκομείο. Διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα. Τότε μάθαμε ότι ήταν οροθετική.

Μετά τη διάγνωση της γυναίκας μου, έκανα το τεστ και ανακάλυψα ότι ήμουν κι εγώ οροθετικός. Έπεσα σε κατάθλιψη. Η γυναίκα μου πέθανε λίγο αργότερα και πάλεψα να αντιμετωπίσω αυτή τη νέα πραγματικότητα. Άρχισα να πίνω και να καπνίζω. Δεν αισθανόμουν καλά να είμαι με ανθρώπους γύρω μου πια. Δεν είπα στην οικογένειά μου ότι είχα HIV και δεν ακολούθησα τη θεραπεία. Και αυτό έκανε την κατάστασή μου χειρότερη.

Το 2020 μπήκα στο κεντρικό νοσοκομείο της Beira. Μετά τη σωστή λήψη της θεραπείας, η κατάστασή μου βελτιώθηκε. Σε εκείνο το σημείο, τα μέλη της οικογένειάς μου ανακάλυψαν ότι είχα HIV και με υποστήριξαν να συνεχίσω την αντιρετροϊκή αγωγή, όπως και όλο το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο.

Κάθε μήνα, το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με καλούσε να ελέγχω την θεραπεία μου. Οι σύμβουλοι, οι νοσηλευτές και η κλινική φροντίδα που έλαβα με παρακίνησε να συνεχίσω. Ένιωσα ότι πια είχε νόημα.

Η υποστήριξη που έλαβα από τα μέλη της οικογένειάς μου και από τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους με βοήθησε να βελτιώσω την κατάστασή μου. Η οικογένειά μου φρόντισε να έχω καλό, θρεπτικό φαγητό για να είμαι υγιής. Ένιωσα δυνατός. Ήταν μια δύναμη που ήρθε από μέσα μου και με ώθησε να πολεμήσω.

Νιώθω καλά τώρα. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω πριν. Δεν εξαρτώμαι από τους άλλους να κάνουν πράγματα για μένα. Ξαναβρήκα την αυτοεκτίμησή μου. Το μόνο πράγμα που θα έλεγα σε άλλους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουν τη θεραπεία. Είναι η θεραπεία που σας προστατεύει από το να κολλήσετε άλλες ασθένειες και θα σας επιτρέψει να επανέλθετε ξανά στις συνήθεις δραστηριότητές σας.»

«Υπάρχει ελπίδα και μια ζωή μπροστά μας»

O Δρ Shehezady Cruz των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λέει ότι υπάρχει ελπίδα και μια ζωή μπροστά για τους ασθενείς με HIV, αλλά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία και αυτή να λαμβάνεται τακτικά.

«Μόνο στην επαρχία Sofala υπήρχαν 14.000 κρούσματα HIV το 2019. Στην πόλη Beira, όπου συνεργαζόμαστε με το κεντρικό νοσοκομείο, 4.390 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό HIV το 2019 και 2.766 το 2020. Δυστυχώς, οι ασθενείς αυτοί εξακολουθούν να στιγματίζονται και είναι δύσκολο να τους πείσουμε να λάβουν θεραπεία για τον ιό HIV.

Για να το θέσω απλά, εάν ένας ασθενής διαγνωστεί με HIV σε προχωρημένο στάδιο (επίσης γνωστό ως σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας ή AIDS), αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στο πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου. Το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι αδύναμο και είναι ευαίσθητο σε ευκαιριακές λοιμώξεις όπως μηνιγγίτιδα ή πνευμονία.

Στην Beira, ο κύριος στόχος μας είναι να αναγνωρίσουμε τα κρούσματα εκ των προτέρων με τον έλεγχο των ασθενών και να διαχειριστούμε κλινικά αυτούς τους ασθενείς στα αρχικά στάδια, προκειμένου να μειώσουμε το ποσοστό θνησιμότητας. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν ότι ο ιός HIV / AIDS μπορεί να αντιμετωπιστεί και ότι είναι δυνατόν να ζήσει μια φυσιολογική ζωή – εφ ‘όσον ακολουθείται η θεραπεία.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς μας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, από τις κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες έως την έλλειψη οικογενειακής υποστήριξης και την πρόσβαση σε μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για αυτούς να φτάσουν στις υπηρεσίες υγείας, καθώς ορισμένοι ζουν σε μεγάλη απόσταση από την πλησιέστερη υγειονομική δομή. Υπάρχει και το στίγμα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ακολουθώντας ασθενείς με σοβαρές ασθένειες και παρέχοντας εξωνοσοκομειακές εξετάσεις και παραπεμπτικά σε συνεργασία με τα τοπικά κέντρα υγείας με τα οποία συνεργαζόμαστε στην Beira.

Όποιος πάσχει από HIV πρέπει να μεταβεί στην πλησιέστερη υγειονομική του μονάδα. Αυτή η ασθένεια μπορεί να ελεγχθεί – δεν είναι θανατική καταδίκη. Όταν αντιμετωπίζονται σωστά, οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια μακρά και φυσιολογική ζωή. Ελπίζουμε ότι οι ασθενείς μας που έχουν αναρρώσει από προχωρημένο HIV μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για να ενθαρρύνουν άλλους να αναζητήσουν θεραπεία. Υπάρχει ελπίδα και ζωή μπροστά μας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Γίνε το μόνο σταθερό που έχουν στην πρώτη γραμμή με τη μηνιαία υποστήριξή σου, για να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Κάνε κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα