Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος κηρύττει την ξηρασία στη χώρα εθνική καταστροφή

Διαβάζεται σε 2'
Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος κηρύττει την ξηρασία στη χώρα εθνική καταστροφή
AP

Το πρόβλημα της ξηρασίας στη Ζιμπάμπουε είναι τόσο σοβαρό που απειλεί άμεσα με λιμό 2,7εκ ανθρώπους. Που οφείλεται το φαινόμενο.

Ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα κήρυξε την Τετάρτη την ξηρασία στη Ζιμπάμπουε εθνική καταστροφή και δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται πάνω από 2 δις δολάρια σε βοήθεια για να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με λιμό.

Η δήλωση του Μνανγκάγκουα έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ανακοινώσεων από τη Ζάμπια στα τέλη Φεβρουαρίου και το Μαλάουι τον Μάρτιο, καθώς η ξηρασία που προκαλείται από το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση στη νότια Αφρική.

Πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι στη Ζιμπάμπουε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα φέτος, δήλωσε ο Μνανγκάγκουα σε δημοσιογράφους στο κρατικό μέγαρο στο Χαράρε, προσθέτοντας ότι στο 80% της χώρας έχουν πέσει ασθενείς βροχές.

«Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Ζιμπάμπουε χρειάζεται πάνω από 2 δις δολάρια για διάφορες παρεμβάσεις που προβλέπουμε στην εθνική μας ανταπόκριση», δήλωσε ο Μνανγκάγκουα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στις χειμερινές καλλιέργειες για να αυξηθούν τα αποθέματα και ότι θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για την εισαγωγή σιτηρών.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, που έδωσαν τροφή σε 270.000 ανθρώπους από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο σε τέσσερις επαρχίες, έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση με την πείνα «δεινή», ζητώντας από δωρητές να παράσχουν περισσότερη βοήθεια.

Η ξηρασία στη νότια Αφρική έχει φθάσει σε επίπεδα κρίσης με την Μποτσουάνα και την Ανγκόλα στα δυτικά και τη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη στα ανατολικά να είναι επίσης αντιμέτωπες με λιμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα