Ιταλία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνεδρίαση της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνεδρίαση της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό AP

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η έγκριση του προϋπολογισμού από τους Ιταλούς βουλευτές, με αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης.

Οι Ιταλοί βουλευτές ενέκριναν το βράδυ του Σαββάτου τον προϋπολογισμό του 2019, σε τεταμένη ατμόσφαιρα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη λαϊκιστική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο αναγκάστηκε να περιορίσει τα εμβληματικά της μέτρα υπό την πίεση των Βρυξελλών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο προϋπολογισμός που προέκυψε από μια μακρά αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε απορρίψει την αρχική εκδοχή του --για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης-- είχε ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία πριν από μία εβδομάδα.

Έπειτα από δύο ώρες δηλώσεων και αμοιβαίων κατηγοριών μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, η ψήφος εμπιστοσύνης επικυρώθηκε με 327 ψήφους υπέρ, 228 κατά και μία αποχή. Η επίσημη έγκριση του προϋπολογισμού έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακής.

Η κυβέρνηση την οποία συγκροτούν το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε αστέρων (M5S) και η ακροδεξιά Λέγκα που είναι στην εξουσία από την 1η Ιουνίου, προβλέπει δημόσιο έλλειμμα στο 2,04% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από 2,4% αρχικά. Η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2019 μειώθηκε στο 1% από 1,5%.

Η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ της, για να αποφύγει τις κυρώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη διαδικασία παράβασης της ΕΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία, Προϋπολογισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Κομισιόν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

SHARE:

24Media Network