Ιταλία: Ένας χρόνος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα - Τελετή προς τιμήν των θυμάτων

Ένας χρόνος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα
Ένας χρόνος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα AP

Ένας χρόνος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα που στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά. Η Ιταλία τιμά τη μνήμη των 43 θυμάτων εν μέσω πολιτικής κρίσης.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ιταλίας άφησαν στην άκρη τις εχθρότητες και συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Γένοβα για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από την κατάρρευση γέφυρας που στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά.

Παρά την πολιτική κρίση στη Ρώμη, ο αρχηγός του ιταλικού κράτους, ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ηγέτες κομμάτων –ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων-- καθώς και υπουργοί συγκεντρώθηκαν για μια λειτουργία στο σημείο της τραγωδίας, που πραγματοποιήθηκε σε μια κατεστραμμένη αποθήκη δίπλα στα χαλάσματα που έχουν απομείνει από την κατεδαφισμένη πλέον γέφυρα.

ADVERTISING
Ένας χρόνος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα
Ένας χρόνος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα AP

Πέρυσι στις 14 Αυγούστου και εν μέσω πολύ έντονης βροχόπτωσης, κατέρρευσε ένα μεγάλο τμήμα της οδογέφυρας του 1,2 χλμ, η οποία είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1960 από ενισχυμένο σκυρόδεμα, με αποτέλεσμα αυτοκίνητα και φορτηγά να κάνουν βουτιά στο έδαφος από ύψος περίπου 50 μέτρων.

Η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι --που είχε πάρει το όνομά της από τον αρχιτέκτονα που τη σχεδίασε-- σημειώθηκε στις 12:36 το πρωί και την ίδια ώρα σήμερα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη την πόλη, στη διάρκεια της οποίας θα ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες του λιμανιού.

Στην αρχή της λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, ο καρδινάλιος Άντζελο Μπανιάσκο διαβάστηκαν τα ονόματα των νεκρών, προκαλώντας συγκίνηση σε κάποιους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια επρόκειτο να πάρουν το λόγο ο δήμαρχος της πόλης Μάρκο Μπούτσι, ο Κόντε και εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων.

Τα αίτια της κατάρρευσης βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση, αλλά το κυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων κατηγόρησε τον όμιλο υποδομών Atlantia, που είναι η μεγαλύτερη στην Ιταλία εταιρία διαχείρισης σταθμών διοδίων, ότι παραμέλησε τη συντήρηση της γέφυρας, μια κατηγορία που ο ίδιος ο όμιλος αρνείται. Η Atlantia ελέγχεται από την οικογένεια Μπένετον, διάσημη για την αλυσίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων.

Οι αρχές της Γένοβας επέλεξαν ένα σχέδιο του πιο διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα εν ζωή και Γενοβέζου, του Ρέντσο Πιάνο, για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας που θα αντικαταστήσει τη γέφυρα Μοράντι. Ο Πιάνο μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το νέο δικαστικό Μέγαρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο.

Αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων

Κορυφαία στελέχη της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων αποχώρησαν πρόωρα από την τελετή για τη μνήμη των θυμάτων, αφού πενθούντες συγγενείς τους ζήτησαν να φύγουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος του ομίλου υποδομών Atlantia, ο οποίος διαχειριζόταν τη γέφυρα που κατέρρευσε στις 14 Αυγούστου πέρυσι, καθώς και άλλα στελέχη της εταιρείας αποχώρησαν μερικά λεπτά πριν αρχίσει η τελετή, έγινε γνωστό από πηγή που ενημερώθηκε για το συμβάν.

Το κυβερνών Κίνημα 5 Αστέρων έχει κατηγορήσει την Atlantia για την καταστροφή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους. Έχει κατηγορήσει τον όμιλο ότι παραμέλησε τη συντήρηση της οδογέφυρας και έχει ζητήσει να ανακληθεί η παραχώρηση στην εν λόγω εταιρεία της εκμετάλλευσης των εθνικών αυτοκινητοδρόμων με διόδια.

Η Atlantia, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Μπένετον, διάσημη για την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης ενδυμάτων, αρνείται τις κατηγορίες. Υποστηρίζει πως τακτικές και επιβλεπόμενες από το κράτος επιθεωρήσεις είχαν δείξει πως η οδογέφυρα ήταν ασφαλής, ωστόσο η εταιρεία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσει τη φήμη της.

Σήμερα το πρωί, καθώς ο αρχηγός του κράτους, ο πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί ηγέτες είχαν καταλάβει την πρώτη σειρά των καθισμάτων για την τελετή, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε μια κατεστραμμένη αποθήκη στον τόπο της τραγωδίας, μερικοί συγγενείς θυμάτων είπαν στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε πως θα φύγουν, αν παραμείνουν τα στελέχη της Atlantia, δήλωσε η πηγή.

Όταν τους πλησίασαν αξιωματούχοι του Κόντε, ο διευθύνων σύμβουλος Τζοβάνι Καστελούτσι και ο πρόεδρος Φάμπιο Τσερκιάι αποχώρησαν ήσυχα από την τελετή, πρόσθεσε η πηγή. Οι δύο είναι μεταξύ των δεκάδων αξιωματούχων της εταιρείας σε βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας σχετικά με την κατάρρευση. Οι ίδιοι αρνούνται ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιταλία: Κατεδαφίστηκαν οι δύο πυλώνες που απέμειναν μετά την κατάρρευση της γέφυρας της Γένοβας

Βίντεο-σοκ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα

Γένοβα: Στους 43 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας

SHARE:

24Media Network