Ιταλία: Εσωκομματική κρίση στα Πέντε Αστέρια του Γκρίλο

Ιταλία: Εσωκομματική κρίση στα Πέντε Αστέρια του Γκρίλο

Ο δήμαρχος της Πάρμα, που εξελέγη με τα Πέντε Αστέρια, αντιδρά στην απόφαση του κινήματος να τον παύσει

«Όποιος δεν σέβεται τους κανόνες μας τίθεται εκτός κινήματος Πέντε Αστέρων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο. Πρόκειται για ευθεία αναφορά στην υπόθεση του δημάρχου της πόλης Πάρμα, Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο οποίος παύθηκε από τα Πέντε Αστέρια, επειδή δεν ενημέρωσε τους ιθύνοντες του Κινήματος ότι είχε λάβει δικαστική κλήση σε απολογία.

Ο Πιτσαρότι είναι ο πρώτος υποψήφιος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο που εξελέγη δήμαρχος σε μεγάλη πόλη, ενώ έχει έρθει και στο παρελθόν σε σύγκρουση με τον τρόπο διαχείρισης της πολιτικής αυτής δύναμης που ίδρυσε ο γνωστός Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός.

Ο επικεφαλής του δήμου της Πάρμα, όμως, δεν αποδέχθηκε την απόφαση του «διευθυντηρίου» του κινήματος και ζήτησε την διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης, μέσω διαδικτύου, κατά την οποία να μπορέσει, ο κάθε ένας, να παρουσιάσει τις θέσεις του και να εξηγήσει την λογική των πράξεών του στους πολίτες.

Παράλληλα, ο Φεντερίκο Πιτσαρότι δημοσιοποίησε σειρά από τηλεφωνικά μηνύματα που είχε αποστείλει, τους περασμένους μήνες, στον αντιπρόεδρο της βουλής και υπεύθυνο τοπικής αυτοδιοίκησης του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, στα οποία φαίνεται να μην έλαβε ποτέ απάντηση.

«Εφαρμόσαμε μόνον τους κανόνες, δεν λειτουργούμε σαν την κεντροαριστερά», απάντησε ο Ντι Μάιο. Η δικαστική κλήση η οποία απεστάλη στον δήμαρχο της Πάρμα σχετίζεται με υποτιθέμενη κατάχρηση δικαιώματος κατά την διαδικασία επιλογής των διαχειριστών του Θεάτρου «Ρέτζιο» της πόλης του.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η όλη αυτή υπόθεση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην γενικότερη εικόνα των Πέντε Αστέρων, μια μόλις εβδομάδα μετά από γκάλοπ που το εμφάνιζε να έχει ξεπεράσει, έστω και οριακά, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου οι Ιταλοί θα κληθούν να ψηφίσουν για τον πρώτο γύρω των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου. Στην Ρώμη, μέχρι αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τις δημοσκοπικές έρευνες, συνεχίζει να θεωρείται φαβορί η υποψήφια του κινήματος του Γκρίλο, Βιρτζίνια Ράτζι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
SHARE:

24Media Network