Ιταλία: Καθαρή νίκη της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit-poll

Ιταλία: Καθαρή νίκη της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit-poll
Η Τζιόρτζια Μελόνι λίγο πριν ψηφίσει AP

H Τζιόρτζια Μελόνι και ο συνασπισμός της δεξιάς με την ακροδεξιά είναι οι νικητές των ιταλικών εκλογών σύμφωνα με τα exit poll. Τα ποσοστά που εξασφαλίζουν τα κόμματα.

Νίκη της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll στην Ιταλία που έγιναν γνωστά αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο συνασπισμός της δεξιάς-ακροδεξιάς συγκεντρώνει από 41 έως 45% ενώ ο αντίστοιχος της κεντροαριστεράς από 25,5 μέχρι 29,5%.

Πιο αναλυτικά πρώτο κόμμα είναι το Fratelli d’ Italia της Τζόρτζια Μελόνι με 22 μέχρι 26%. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αποσπά από 8,5 μέχρι 12,5% και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από 6 μέχρι 8%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να πάρει από 17 μέχρι 21%.

Πολύ ψηλά, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (που τελικά δεν εντάχθηκε στο Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς) με 13,5 μέχρι 17,5%.

Τα ποσοστά που αναμένεται να πάρουν τα κόμματα

Aδέλφια της Ιταλίας 24 %

Δημοκρατικό Κόμμα 19%

Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%

Λέγκα 10,5 %

Forza Italia 7%

Κεντρώα Συμμαχία Ρέντσι – Καλέντα 7,5%

Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %

Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %

Ως προς τις έδρες ο συνασπισμός δεξιάς-ακροδεξιάς θα κυμανθεί, πάντα σύμφωνα με τα exit poll, από τις 227 μέχρι τις 257, αριθμοί που οδηγούν σε σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν τα exit poll επιβεβαιωθούν, τότε η Ιταλία θα αποκτήσει την πιο δεξιά κυβέρνηση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά η οποία, μάλιστα, θα έχει για πρώτη φορά Πρωθυπουργό γυναίκα.

Η Μελόνι, 45χρονη Ρωμαία, η οποία στα νιάτα της δήλωνε θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να αποδαιμονοποιήσει την εικόνα της ιδίας και της παράταξής της καθώς και να κεφαλαιοποιήσει τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων Ιταλών μπροστά στην έκρηξη των τιμών και της ανεργίας, την απειλή ύφεσης και τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Μαζί με τους δύο συμμάχους της, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, έχει εξαγγείλει μειώσεις φόρων, περιορισμός των ροών μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο, καθώς και πολιτική για την αύξηση της γεννητικότητας στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δύσκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από το τέλος του Οκτωβρίου.

Το Grazie του Σαλβίνι

O γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έσπευσε να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους αν και αναγνώρισε ότι η νύχτα θα έχει διάρκεια.

“Η κεντροδεξιά έχει σαφές πλεονέκτημα τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία” τόνισε ο Ιταλός πολιτικός σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα συγχαρητήρια του στην Τζόρζια Μελόνι απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Tην ικανοποίησή του εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μικέλε Γκουμπιτόσα ο οποίος τόνισε ότι “εφόσον οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, έχουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι πρόσφατα δεν μάς έδιναν πάνω από 8%.. Ο κ. Λέτα (σσ επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος) ας αναρωτηθεί τι πήγε λάθος”.

H συμμετοχή

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές περιορίστηκε στο 64,6%, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν τα δύο τρία των δήμων της χώρας.

Στις εκλογές του 2018, η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 74,2%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα