Και τώρα Brexit: Θα παραμείνει Ενωμένο το Βασίλειο;

Και τώρα Brexit: Θα παραμείνει Ενωμένο το Βασίλειο;
Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές AP

Μετά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, η ενότητα θα αποτελέσει στοίχημα επιβίωσης για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς, στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου.

Πρόκειται για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ενάντια στην συντριπτική νίκη των Συντηρητικών στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου, ο Μπόρις Τζόνσον, που επιστρέφει θριαμβευτής στην Ντάουνινγκ Στριτ, απηύθυνε έκκληση για ενότητα των Βρετανών ενόψει της δοκιμασίας του brexit, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου.

Θα παραμείνει Ενωμένο το Βασίλειο;

Όπως αναφέρει το Euronews, η ενότητα θα αποτελέσει στοίχημα επιβίωσης για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, που σάρωσε στις εκλογές, ζητά δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η επικεφαλής του κόμματος και πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Μπόρις Τζόνσον. Τον ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσει λεπτομερή αναφορά για τη μεταφορά εξουσίας από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο, κάτι που θα της επιτρέψει να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Μπ. Τζόνσον απάντησε ότι διαφωνεί με την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Όπως εκείνος περιμένει να γίνει σεβαστή η εντολή που του δόθηκε, έτσι πρέπει να σεβαστεί και τη δική μου» σχολίασε η Νίκολα Στέρτζον.

Όμως, σύννεφα μαζεύονται και πάνω από τον ουρανό της Βόρειας Ιρλανδίας.

Για πρώτη φορά από το 1921, όταν η περιοχή διαχωρίστηκε από την υπόλοιπη Ιρλανδία, οι υποστηρικτές μίας ενωμένης Ιρλανδίας κέρδισαν περισσότερες έδρες από ότι οι υποστηρικτές της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα παραμείνουν ενωμένοι οι Εργατικοί;

Μεγάλος ηττημένος των εκλογών, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και οι υποστηρικτές της αριστερής στροφής του κόμματος, που υποσχέθηκε σε αυτές τις εκλογές εκτίναξη στις δημόσιες δαπάνες και κρατικοποιήσεις.

Ήδη, οι «δελφίνοι» παίρνουν θέσεις μάχης για τη διαδοχή του Κόρμπιν.

Από τα φαβορί θεωρείται ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών για το brexit Keir Starmer, με συμπάθειες σε όλες τις γραμμές του κόμματος.

Απέναντί του θα βρει τους υποστηρικτές της στροφής στο κέντρο, όπως η Emily Thornberry.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα