Η Καλιφόρνια ενέκρινε την πρόταση να δοθούν και πάλι εκλογικά δικαιώματα σε όσους αποφυλακίζονται υπό όρους

Καλιφόρνια, ειρηνική διαδήλωση.
Καλιφόρνια, ειρηνική διαδήλωση. AP

Με ευρεία πλειοψηφία οι Καλιφορνέζοι ενέκριναν πρόταση να χορηγείται δικαίωμα ψήφου στους κατάδικους που έχουν αποφυλακιστεί υπό όρους.

Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ ενέκριναν την πρόταση να χορηγηθεί δικαίωμα ψήφου στους κατάδικους που έχουν αποφυλακιστεί υπό όρους, στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στο περιθώριο των προεδρικών εκλογών.

Η «πρόταση 17», που αφορά σχεδόν 50.000 ανθρώπους σε όλη την Πολιτεία, εγκρίθηκε με ποσοστό περίπου 60%, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

ADVERTISING

Μέχρι τώρα, με βάση το Σύνταγμα της Καλιφόρνιας, όσοι καταδικάζονταν για διάφορα εγκλήματα στερούνταν και το δικαίωμα του εκλέγειν, μέχρι να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους. Αυτό ίσχυε και για όσους αποφυλακίζονταν υπό όρους.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ο τοπικός βουλευτής που ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει αυτή τη μεταρρύθμιση, με τη στήριξη των Δημοκρατικών και της υποψήφιας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, είπε ότι η «πρόταση 17» είναι «μια ευκαιρία να διορθώσουμε τις αδικίες και να ξαναδώσουμε το δικαίωμα ψήφου σε περιθωριοποιημένες κοινότητες και στους έγχρωμους. Είναι καλό για τη δημοκρατία και τη δημόσια ασφάλεια».

Αντιθέτως, οι Ρεπουμπλικάνοι που αντιτίθονταν σε αυτήν την πρόταση έκαναν λόγο για «προσβολή» στα θύματα αυτών των ανθρώπων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network