Καλιφόρνια: Μαίνονται οι φωτιές – Επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες

Καλιφόρνια: Μαίνονται οι φωτιές – Επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες
Μαίνονται οι φωτιές στην Καλιφόρνια AP

Η φωτιά στα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, είναι πλέον η δεύτερη πιο καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνιας, έχοντας κάψει περισσότερα από 1.270.000 στρέμματα.

Οι φωτιές συνεχίζουν να κατακαίνε τη βόρεια Καλιφόρνια, γύρω από το Σαν Φρανσίσκο, με το καταστροφικό τους έργο να διευκολύνεται από τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν την Κυριακή (23/8), καθώς προβλέπεται ότι στην περιοχή θα πνέουν ισχυροί άνεμοι και θα σημειωθούν καταιγίδες με κεραυνούς.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, η επονομαζόμενη LNU Lightning Complex, στα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, είναι πλέον η δεύτερη πιο καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνιας, έχοντας κάψει περισσότερα από 1.270.000 στρέμματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι 1.400 πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες έκαναν κάποια πρόοδο και πλέον το μέτωπο ελέγχεται κατά 15%, από 7% την Παρασκευή, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία CalFire. Μολονότι η φωτιά αυτή μαίνεται κατά κύριο λόγο σε ακατοίκητες περιοχές, έχει ήδη καταστρέψει 560 κτίρια, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια αυτήν την εβδομάδα είναι πέντε.

Στα νοτιοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο ένα άλλο μέτωπο, το SCU Lightning Complex, κοντά στο Σαν Χοσέ, έχει μετατρέψει σε στάχτες πάνω από 1.118.000 στρέμματα. Το βράδυ της Παρασκευής η πυρκαγιά αυτή ελεγχόταν σε ποσοστό 10%.

Κατά μήκος της ακτής, στα νότια του Σαν Φρανσίκο, κοντά στη Σάντα Κρουζ, μια τρίτη πυρκαγιά, η CZU Lightning Complex, ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν από τις εστίες τους περίπου 77.000 ανθρώπους για λόγους ασφαλείας. Συνολικά, πάνω από 119.000 κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφότου ξέσπασαν οι πυρκαγιές, οι οποίες αποδίδονται στους κεραυνούς. Πάνω από 12.000 κεραυνοί έπεσαν στην Καλιφόρνια σε διάστημα 72 ωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί, οι αρχές της κομητείας της Σάντα Κρουζ ανέφεραν ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες βοήθησαν τους πυροσβέστες να περιορίσουν αυτήν την τρίτη πυρκαγιά και να προστατεύσουν τα σπίτια. Όμως αυτή η ανάπαυλα θα είναι σύντομη, δεδομένου ότι η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) έχει εκδώσει δελτίο ακραίων καιρικών συνθηκών για την Κυριακή, την Δευτέρα και την Τρίτη. Η ταχύτητα των ριπών του ανέμου στην Καλιφόρνια μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα, τροφοδοτώντας τις φλόγες.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι οι καταιγίδες που αναμένεται να εκδηλωθούν το επόμενο τριήμερο, με την NWS να προειδοποιεί ότι οι κεραυνοί είναι πιθανόν να προκαλέσουν και νέες πυρκαγιές στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα