Καλπάζει στη Γερμανία η ανεργία: 373.000 απολύσεις τον Απρίλιο

Καλπάζει στη Γερμανία η ανεργία: 373.000 απολύσεις τον Απρίλιο
Γερμανία. AP

Ακόμη και η πανίσχυρη Γερμανία δοκιμάζεται από το κύμα ανεργίας που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πραγματικότητα “ξεπέρασε” αυτού του είδους τις δεσμεύσεις.

Οπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, μόνο κατά το μήνα Απρίλιο χάθηκαν 373.000 θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η συνολική ποσότητα της ανεργίας έχει ήδη ξεπεράσει την αντίστοιχη που παρατηρήθηκε ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης το 2008.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως έχει να κάνει με το μέλλον εφόσον οι περιορισμοί κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπως τονίζουν ειδικοί, οι κρατικές επιδοτήσεις για την εργασία (την κάλυψη του μισθολογικού κόστους ή μέρους αυτού) μπορεί να έχει μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, ακόμα και σε χώρες με τις οικονομικές δυνατότητες της Γερμανίας.

Για μακροπρόθεσμη βελτίωση των πραγμάτων θα χρειαστεί να επανέλθει και πάλι η γερμανική οικονομία σε ενάρετο κύκλο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτό όμως εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας.

Προσώρας πάντως τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν επηρεάσει τη λειτουργία 29000 επιχειρήσεων στη Γερμανία που ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Η ανεργία με τη σειρά της προκαλεί το γνωστό φαύλο κύκλο. Μείωση της ζήτησης, μείωση της κατανάλωσης, χαμηλότερα φορολογιά έσοδα κτλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα