'Καρφιά' Ντράγκι σε Τραμπ για τους δασμούς

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι AP

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απαντά στον πρόεδρο των ΗΠΑ για την επιθετική πολιτική στο εμπόριο

«Aν επιβάλλεις δασμούς στους φίλους τότε τι πρέπει να επιφυλάσσεις για τους εχθρούς;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στα προϊόντα χάλυβα. Τέτοιες μονομερείς ενέργειες είναι επικίνδυνες δήλωσε ο κ. Ντράγκι στο πλαίσιο της τακτικής συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πια πως ρίχνει κάπως τους τόνους και αφήνει παραθυράκια για εξαιρέσεις, οι οποίες όμως δεν αφορούν μάλλον την ΕΕ.

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Λετονία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε γνωστό ότι έχει στείλει επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για το τι έχει συμβεί. Όπως ανέφερε τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν αρμοδιότητα για το ξέπλυμα του χρήματος, ζήτησε μάλιστα καλύτερο συντονισμό των Αρχών που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ έκανε σήμερα το πρώτο βήμα προς μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, καθώς απέφυγε να συμπεριλάβει -σε ανακοίνωση της- τη φράση ότι θα αυξήσει το όριο των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι απέδωσε την αλλαγή της φρασεολογίας στη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομίας. Πράγματι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 2,4% από 2,3%. Ωστόσο διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2019 στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%. Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι προβλέψεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με εκείνες του Μαρτίου με εξαίρεση το 2019 που προβλέπεται ο ρυθμός του να διαμορφωθεί στο 1,4% έναντι 1,5%. Για φέτος η πρόβλεψη για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος χρησιμοποιείται για την μέτρηση του πληθωρισμού, είναι 1,4% και 1,7% για το 2010. Σε κάθε περίπτωση «η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη κερδίσει την μάχη για τον πληθωρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρίχνει τους τόνους ο Τραμπ μπροστά στο ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου

Τι αντίμετρα εξετάζει η ΕΕ απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο

Η Κομισιόν έτοιμη να απαντήσει με δασμούς σε μπέρμπον, Harley και άλλα αμερικανικά προϊόντα

Έτοιμος να υπογράψει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ - Εξαιρεί Καναδά και Μεξικό

Τραμπ εναντίον ΕΕ: Δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά στις εμπορικές σχέσεις - Δεν κάνω πίσω στην επιβολή δασμών

SHARE:

24Media Network