Κασόγκι: Αφαίμαξαν το πτώμα πριν το διαμελίσουν

Κασόγκι: Αφαίμαξαν το πτώμα πριν το διαμελίσουν

Μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, αμφισβητεί το συμπέρασμα της CIA την ώρα που ο Τσαβούσογλου επιτίθεται στον Τραμπ - Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Το πτώμα του Κασόγκι δεν έχει βρεθεί ακόμη αλλά οι αποκαλύψεις συνεχίζονται να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ο Dr. Salah Muhammad al-Tubaigy είναι ο ιατροδικαστής που ανέλαβε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και ο “εγκέφαλος” της εξαφάνισής του.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah ανέφερε κατ΄ αποκλειστικότητα σε νέο ρεπορτάζ της πως ο Tubaigy που δολοφόνησε τον Κασόγκι μαζί με την ομάδα του μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις 2 Οκτωβρίου του 2018, χρησιμοποίησε νυστέρια και διάφορα άλλα ιατρικά εργαλεία για να κάνει αφαίμαξη στο άψυχο σώμα Κασόγκι ο οποίος είχε υποστεί και βασανισμό πριν θανατωθεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το αίμα του αντλήθηκε με σύριγγες και το άφησαν να κυλίσει στο νεροχύτη του μπάνιου πριν γίνει ο διαμελισμός.

Ο Tubaigy είχε εκπαιδευτεί στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης τελειώνοντας τις σπουδές του το 2004, και πρόσφατα είχε παρουσιάσει έκθεση σε συνέδριο στην Αυστραλία, σχετικά με μια νέα φορητή συσκευή για διεξαγωγή αυτοψίας.

Η Sabah γράφει πως τα πατώματα του γραφείου του Σαουδάραβα πρόξενου στην Τουρκία, Mohammed al-Otaibi, είχαν καλυφθεί με πλαστικό για να μην μείνουν ίχνη.

Ο ανταποκριτής της Hürriyet, Toygun Atilla, είχε επίσης αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα πως η ομάδα των Σαουδαράβων εκτελεστών είχε χρησιμοποιήσει φάρμακα που σχετίζονται με την πηκτικότητα του αίματος προκειμένου να σταματήσει την αιμορραγία κατά τη διάρκεια του διαμελισμού.

Ο ιατροδικαστής εικάζεται πως είναι ο άνδρας που ακούγεται στο διάρκειας επτά λεπτών ηχητικό ντοκουμέντο από την εκτέλεση του Κασόγκι. Στο ηχητικό ο άνδρας καθοδηγεί τα άλλα μέλη της ομάδας και τους συμβουλεύει να βάλουν ακουστικά και να ακούσουν μουσική ενώ αυτός θα τεμάχιζε τη σορό, κάτι που όπως λέει, του άρεσε να κάνει και ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει η Hurriyet, το Ριάντ αρνούνταν επί εβδομάδες κάθε εμπλοκή στην υπόθεση. Τελικά, παραδέχθηκε ότι η δολοφονία Κασόγκι έγινε στους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη “μετά από καυγά”. Αρνείται ωστόσο να επιτρέψει την άντληση του νερού από το πηγάδι που βρίσκεται στο σπίτι του Σαουδάραβα πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε στην τουρκική αστυνομία να εξετάσει το πηγάδι με κάμερες χωρίς να πάρουν δείγμα από το νερό.

Τσαβούσογλου: Ο Τραμπ προτίθεται να “κλείσει τα μάτια”

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δείχνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την πρόθεση να “κλείσει τα μάτια” στην υπόθεση.

“Κατά κάποιον τρόπο, ο Τραμπ λέει “θα κλείσω τα μάτια” στην δολοφονία του Κασόγκι”, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA “δεν βρήκε τίποτε το απολύτως βέβαιο” και επαναδιατύπωσε την υποστήριξή του προς την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

“Μόνο το χρήμα μετράει”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία του Τραμπ, ο οποίος έχει αναφερθεί κυρίως στην αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων ή στην σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου για να αιτιολογήσει την συνέχιση της υποστήριξής του στο Ριάντ.

“Και για μας η Σαουδική Αραβία είναι μια σημαντική χώρα”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου σήμερα. “Αλλά εδώ έγινε μια στυγερή προμελετημένη δολοφονία”.

Εμμένοντας στην βούληση των τουρκικών αρχών να ριφθεί φως στην υπόθεση αυτή, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πρίγκιπα διάδοχο θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που προβλέπεται να γίνει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στην Αργεντινή.

Οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει τηλεφωνικώς για την υπόθεση αυτή, αλλά αν γίνει η συνάντηση αυτή την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο μετά την δολοφονία του Κασόγκι.

Μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, αμφισβητεί το συμπέρασμα της CIA

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Σαουδάραβας πρίγκιπας αμφισβητεί τις αναφορές για το συμπέρασμα της CIA, σύμφωνα με το οποίο, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο πρίγκιπας Τουρκί αλ-Φάισαλ δήλωσε ότι η αναφερόμενη υπηρεσία δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη. “Η CIA δεν είναι απαραίτητη το ακριβέστερο κριτήριο αξιοπιστίας στην αξιολόγηση καταστάσεων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γι’ αυτό” δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο πρίγκιπας που είναι υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Ο Φάισαλ έχει διατελέσει αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και πρεσβευτής της, στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι το συμπέρασμα της CIA για την κατοχή χημικών όπλων από το Ιράκ πριν από την αμερικανική εισβολή το 2003, απέδειξε ότι μπορεί να είναι αναξιόπιστη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα