Κατασκοπευτικό μπαλόνι: Το “κλείσιμο” του τηλεφώνου στις ΗΠΑ και η “αποφυγή σύγκρουσης” με την Κίνα

Κατασκοπευτικό μπαλόνι: Το “κλείσιμο” του τηλεφώνου στις ΗΠΑ και η “αποφυγή σύγκρουσης” με την Κίνα
Στιγμιότυπο από την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ Chad Fish via AP

Μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, η Κίνα αρνήθηκε τηλεφωνική κλήση του Όστιν προς τον κινέζο ομόλογό του. Οι δηλώσεις Μπάιντεν και οι "διαρροές" αμερικανών αξιωματούχων.

Νέο επεισόδιο έρχεται να καταγραφεί στην υπόθεση του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που εντοπίστηκε στην επικράτεια των ΗΠΑ και κατερρίφθη, βάζοντας σε τροχιά νέας επιδείνωσης τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Κίνα επιβεβαίωσε τις τελευταίες ώρες ότι αρνήθηκε τηλεφωνική κλήση του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, μετά την κατάρριψη του μπαλονιού το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά μια “ανεύθυνη” ενέργεια.

“Αυτή η ανεύθυνη και βαθιά λανθασμένη ενέργεια δεν δημιούργησε κλίμα κατάλληλο για διάλογο και ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών” εξήγησε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

“Οι ΗΠΑ επέμειναν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον ενός κινεζικού μπαλονιού που χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο στις διεθνείς πρακτικές και δημιουργεί κακό προηγούμενο” εκτίμησε το υπουργείο και διαμήνυσε πως “η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα σε μια αντίστοιχη κατάσταση”.

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή το Πεκίνο υποστηρίζει ότι επρόκειτο για ένα μπαλόνι το οποίο χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς, για τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων, και παρέκκλινε της πορείας του.

Μπάιντεν: “Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση” με την Κίνα

Της είδησης περί αδιεξόδου στην επικοινωνία Πενταγώνου – Πεκίνου είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ότι “δεν επιδιώκει σύγκρουση” με την Κίνα.

“Όχι” ήταν η απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν “σκληρό χτύπημα”.

“Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση” επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. “Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του”.

Μολαταύτα, ο Μπάιντεν διεμήνυσε σε προηγούμενη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι “αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας”.

Επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ U.S. NAVY VIA AP

“Η Κίνα στέλνει κατασκοπευτικά μπαλόνια σε όλο τον κόσμο”

Στο μεταξύ, να δώσουν νέα διάσταση στην υπόθεση φαίνεται πως επιχειρούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα της Κίνας που αφορά τα κατασκοπευτικά μπαλόνια αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας επιχείρησης παρακολούθησης που έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές ικανότητες χωρών ανά τον κόσμο.

Τα μπαλόνια, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, εντάσσονται στο πλαίσιο προσπάθειας της Κίνας να συγκεντρώσει όλο και περισσότερα στοιχεία για αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, καθώς και για παρόμοιες εγκαταστάσεις άλλων χωρών σε περίπτωση διαμάχης ή κλιμάκωσης των εντάσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από το τελευταίο περιστατικό, οι ΗΠΑ είχαν εντοπίσει κινεζικά μπαλόνια να συλλέγουν πληροφορίες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κάποιες από τις προσπάθειες της Κίνας, όπως ισχυρίζονται αμερικανοί αξιωματούχοι, φάνηκαν να εστιάζουν στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου ορισμένα από τα μπαλόνια καθώς και άλλες κατασκοπευτικές απόπειρες της Κίνας έχουν εντοπιστεί σε εδάφη συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι κινεζικά μπαλόνια έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια πάνω από πέντε ηπείρους – συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ευρώπης, της Ανατολικής και Νότιας Ασίας καθώς και της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής.

Στις ΗΠΑ, δε, έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον πέντε κατασκοπευτικά μπαλόνια, τρία κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ και δύο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Τα μπαλόνια που εθεάθησαν στα χρόνια της κυβέρνησης Τραμπ ταξινομήθηκαν αρχικά ως “αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα” δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα