Κιμ Γιονγκ Ουν: Είναι “ζωντανός και καλά” υποστηρίζει η Νότια Κορέα

Κιμ Γιονγκ Ουν: Είναι “ζωντανός και καλά” υποστηρίζει η Νότια Κορέα
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Δηλώσεις που σβήνουν τη "φωτιά" από τη Νότια Κορέα αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την “φωτιά” που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις εικασίες για την υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προσπαθεί να σβήσει η Νότια Κορέα, με κορυφαίο αξιωματούχο της να ξεκαθαρίζει ότι είναι “ζωντανός και καλά”.

“Η κυβερνητική μας θέση είναι σταθερή. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός και καλά. Μένει στην περιοχή Ουονσάν από τις 13 Απριλίου. Δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής ύποπτες κινήσεις” δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Ν. Κορέας.

Οι φήμες για την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη φούντωσαν όταν δεν παρέστη στον εορτασμό των γενεθλίων του παππού του στις 15 Απριλίου. Εθεάθη τελευταία φορά, τέσσερις μέρες νωρίτερα σε μια συνάντηση του πολιτικού του γραφείου, σύμφωνα με το κρατικό ΜΜΕ της Β. Κορέας, KCNA.

Το CNN ανέφερε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν πληροφορίες ότι ο Κιμ κινδυνεύει “μετά από χειρουργική επέμβαση”, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ. Ένας άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι οι ανησυχίες για την υγεία του Κιμ είναι αξιόπιστες, αλλά η σοβαρότητά τους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Ακολούθησε ένα δημοσίευμα της Daily NK, μιας διαδικτυακής εφημερίδας που εδρεύει στη Νότια Κορέα και επικεντρώνεται στη Βόρεια Κορέα, ότι ο Κιμ φέρεται ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά λόγω του “υπερβολικού καπνίσματος, της παχυσαρκίας και της υπερβολικής εργασίας”. Πρόσθεσε ότι λαμβάνει θεραπεία σε μια βίλα στην κομητεία Χιανγκσάν.

Αφού αξιολόγησε ότι η κατάστασή του είχε βελτιωθεί, το μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής ομάδας που τον παρακολουθούσε επέστρεψε στην Πιονγκγιάνγκ στις 19 Απριλίου, ενώ μερικοί παρέμειναν για να επιβλέψουν την ανάρρωσή του, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων. Η είδηση πάντως αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από το CNN.

Την Κυριακή (26/04) όμως, η κρατική εφημερίδα της Βόρειας Κορέας Rodong Sinmun είπε ότι ο Κιμ έστειλε ευχαριστίες σε εργαζόμενους που βοήθησαν στην αναδιαμόρφωση της πόλης Σαμιγιόν στη Βόρεια Κορέα. Το CNN δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ αυτό και αν το ευχαριστήριο μήνυμα προήλθε απευθείας από τον Κιμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά από τότε που προέκυψαν φήμες για την υγεία του, που τα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας αναφέρονται σε δραστηριότητές του.

Το τρένο στο Ουανσάν

Η Βόρεια Κορέα ελέγχει αυστηρά κάθε πληροφορία που περιβάλλει τον ηγέτη της, ο οποίος αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν θεότητα εντός της χώρας. Οι απουσίες του από επίσημα κρατικά μέσα ενημέρωσης πυροδοτούν συχνά εικασίες και φήμες για την υγεία του.

Η χώρα δεν έχει ελεύθερο τύπο και οι δημοσιογράφοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δελτία τύπου από το καθεστώς και τα βίντεο προπαγάνδας.

Ένας ιστότοπος που ειδικεύεται στις υποθέσεις της Βόρειας Κορέας, ο 38 North, δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες το Σάββατο, σύμφωνα με τις οποίες δείχνει ένα τρένο που “πιθανότατα ανήκει στον Κιμ Γιονγκ Ουν” να είναι σταθμευμένο σε σιδηροδρομικό σταθμό που εξυπηρετεί το πολυτελές συγκρότημα Ουανσάν στην ανατολική ακτή της χώρας, από τουλάχιστον τις 21 Απριλίου.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι ο σταθμός όπου σταθμεύει το τρένο “προορίζεται για χρήση από την οικογένεια του Κιμ.” Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το τρένο, που δεν υπήρχε στην περιοχή στις 15 Απριλίου, έφτασε κάπου πριν από τις 21 Απριλίου και συνέχισε να βρίσκεται στην τοποθεσία στις 23 Απριλίου. Στις 23 Απριλίου, το τρένο “φάνηκε να αλλάζει θέση για αναχώρηση”, σύμφωνα με το 38 North.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα