Κίνα: Διεθνής κατακραυγή για την εξαφάνιση τενίστριας που κατήγγειλε βιασμό – Τελεσίγραφο της WTA

Κίνα: Διεθνής κατακραυγή για την εξαφάνιση τενίστριας που κατήγγειλε βιασμό – Τελεσίγραφο της WTA
Η Σουάι Πενγκ AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Τελεσίγραφο της Ομοσπονδίας Τένις Γυναικών στην Κίνα για την εξαφάνιση της Σουάι Πενγκ μετά την καταγγελία της για βιασμό. #WhereIsPengShuai ρωτούν την Κίνα αθλητές από όλο τον κόσμο.

Συνεχίζεται το θρίλερ με την εξαφάνιση της κινέζας τενίστριας Σουάι Πενγκ μετά την καταγγελία της για βιασμό από πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, με την Ομοσπονδία Τένις Γυναικών (WTA) να δίνει τελεσίγραφο στην Κίνα και να την απειλεί με αποκλεισμό. Παράλληλα, ο αθλητικός κόσμος δείχνει την αγωνία του μέσα από τα social media με το χάσταγκ #WhereIsPengShuai.

Ανάμεσα στους αθλητές που ζητούν εξηγήσεις για την εξαφάνιση της Σουάι Πενγκ και η Μαρία Σάκκαρη.

Τελεσίγραφο από την Ομοσπονδία Τένις Γυναικών στην Κίνα

Η WTA προειδοποιεί πως θα διακόψει κάθε συνεργασία με την Κίνα καθώς είναι έτοιμη να την αποπέμψει από όλα τα τουρνουά αν δε δοθούν επαρκείς απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες της Πενγκ Σουάι για σεξουαλική επίθεση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WTA, Στιβ Σάιμον σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

“Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι στις σχέσεις μας με την Κίνα. Είναι κρίμα γιατί έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα εκεί και η χώρα βγάζει νέες ταλαντούχες αθλήτριες. Όμως, υπάρχουν πάρα πολλές φορές στον κόσμο μας όπου αφήνουμε τις επιχειρήσεις, την πολιτική, τα χρήματα να υπαγορεύουν τι είναι σωστό και τι λάθος. Όταν έχουμε ένα πρόσωπο που έχει το θάρρος να κάνει αυτές τις καταγγελίες και εμείς να μην μπορούμε να το υποστηρίξουμε και να ζητήσουμε δικαιοσύνη, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με το σωστό. Είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε τα τουρνουά στη Κίνα και να χειριστούμε όλα τα διαδικαστικά που θα προκύψουν” σημείωσε ο Σάιμον, ο οποίος τόνισε πως έχουν γίνει προσπάθειες να επικοινωνήσουν με συγγενείς της Πενγκ, αλλά κανείς δεν βγαίνει να μιλήσει.

#WhereIsPengShuai: Αθλητές από όλο τον κόσμο εκφράζουν την αγωνία τους

Αθλητές απ’ ολόκληρο τον πλανήτη με το hashtag #WhereIsPengShuai εκφράζουν την αγωνία τους μέσω του Twitter για την τύχη της Κινέζας τενίστριας, όπως γράφει το SPORT24.

Η Μαρία Σάκκαρη ανέβασε φωτογραφία της Σουάι Πενγκ με το εν λόγω hashtag.

“Είμαι συντετριμμένη και συγκλονισμένη όταν ακούω στις ειδήσεις για την Πενγκ Σουάι. Ελπίζω να είναι ασφαλής και να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να διερευνηθεί και δεν πρέπει να σιωπήσουμε. Στέλνω αγάπη σε εκείνη και την οικογένειά της αυτή την απίστευτα δύσκολη στιγμή” έγραψε με τη σειρά της στο Twitter η Σερίνα Γουίλιαμς.

Ανάρτηση έκανε και η WTA, με την ομοσπονδία να αναρωτιέται επίσης πού μπορεί να βρίσκεται η Πενγκ χρησιμοποιώντας το δημοφιλές hashtag.

Η αγωνία για την τύχη της Πενγκ ξεφεύγει από το τένις και φτάνει και σε άλλα αθλήματα. Παράδειγμα είναι ο Ζεράρ Πικέ, ο οποίος πόσταρε επίσης με τη σειρά του φωτογραφία της Κινέζας τενίστριας με το hashtag αναζήτησής της.

Τις προηγούμενες ημέρες, παρόμοιο ποστ έκανε και η Νάομι Οσάκα, η οποία ευχήθηκε η Πενγκ και η οικογένειά της να είναι καλά στην υγεία τους. Σοκαρισμένος δήλωσε και ο Νόβακ Τζόκοβιτς στη συνέντευξη Τύπου του ATP Finals, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να πιστέψει πως η Κινέζα αθλήτρια ακόμη αγνοείται.

Ο ΟΗΕ ζητά αποδείξεις ότι η τενίστρια είναι καλά

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα αποδείξεις ότι η κινέζα πρωταθλήτρια του τένις Πενγκ Σουάι, ο οποία έχει εξαφανισθεί αφού κατηγόρησε στις αρχές Νοεμβρίου έναν πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της χώρας της ότι την εξανάγκασε να συνάψουν σεξουαλική σχέση, είναι καλά.

«Θα ήταν σημαντικό να έχουμε αποδείξεις για τον τόπο όπου βρίσκεται και να μάθουμε αν είναι καλά. Και ζητούμε επίμονα να διεξαχθεί με κάθε διαφάνεια έρευνα για τις κατηγορίες της για σεξουαλική επίθεση», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Λιζ Τρόσελ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Ζητούμε να διεξαχθεί έρευνα με κάθε διαφάνεια. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται με όλες τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση», επέμεινε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως «οι σεξουαλικές επιθέσεις υφίστανται σε όλες τις κοινωνίες».

Η 35χρονη Πενγκ Σουάι κατηγόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί -ο οποίος στο διάστημα από το 2013 έως το 2018 ήταν ένας από τους επτά ισχυρότερους πολιτικούς της Κίνας- ότι την εξανάγκασε πριν από τρία χρόνια να έχουν σεξουαλική σχέση και στη συνέχεια την έκανε ερωμένη του.

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι είναι σημαντικό να ξέρουμε πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση βρίσκεται και να μάθουμε πώς πάει», επανέλαβε η Τρόσελ.

Εδώ και μερικές ημέρες, προσωπικότητες του παγκόσμιου τένις εκφράζουν την ανησυχία τους για την Πένγκ Σουάι στο Twitter, με το hashtag #WhereIsPengShuai.

Η κινεζική λογοκρισία διέγραψε και το παραμικρό ίχνος των κατηγοριών της τενίστριας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτηση που είχε αρχικά γίνει στο Weibo (το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter) διαγράφηκε γρήγορα και το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητά της.

Έκτοτε η τενίστρια δεν έχει επικοινωνήσει απ’ ευθειας ούτε έχει εμφανιστεί δημόσια.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η Σουάϊ, η οποία το 2014 κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός στο διπλό, ισχυρίσθηκε την Τρίτη (2/11) ότι πριν από τρία χρόνια, είχε αναγκαστική σεξουαλική επαφή με τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Γκάολι, στο σπίτι του πολιτικού, που βρίσκεται στην πόλη Τιαντζίν.

Ωστόσο, αυτή η μαρτυρία, διεγράφη άμεσα από την κινεζική λογοκρισία, όπως και οι αντιδράσεις για το θέμα, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία στο διαδίκτυο, καθώς οι αναζητήσεις τόσο για την Σουάϊ, όσο και για τον Γκάολι στο Weibo, είναι αποκλεισμένες και στην μηχανή αναζήτησης Baidu.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2018 στην Κίνα και με αφορμή το κίνημα MeToo, κατεγράφησαν αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από αστέρες της μουσικής και της τηλεόρασης, καμμία όμως, σχετιζόμενη με πολιτικό.

Ο Γκάολι, ο οποίος είναι 75 ετών, ήταν μέχρι τις αρχές του 2018 μόνιμο μέλος του πολιτικού γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ως εκ τούτου ένας από τους επτά ισχυρότερους άνδρες στην Κίνα.

«Φοβήθηκα πολύ. Εκείνο το απόγευμα αρνήθηκα στην αρχή. Συνέχισα να κλαίω. Υπό τον φόβο και την σύγχυση, ενέδωσα και κάναμε σεξ», έγραψε στο μήνυμα της η 35χρονη Σουάϊ, αποκαλύπτοντας ότι η σύζυγος του Ζανγκ γνώριζε τι συνέβαινε, ούσα ακριβώς έξω από το δωμάτιο.

Η Σουάϊ, πρόσθεσε ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα παρέμενε ερωμένη του Γκάολι, ενώ διευκρίνισε πως δεν έχει στοιχεία για ν΄ αποδείξει τους ισχυρισμούς της, τονίζοντας απευθυνόμενη κατά κάποιον τρόπο στον Γκάολι: «Πάντα φοβόσουν ότι θα έκρυβα ένα μαγνητόφωνο. Σίγουρα θα το αρνηθείς ή θα φθάσεις στο σημείο να μου επιτεθείς».

Θέση στο θέμα, πήρε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κινέζα φεμινίστρια και ακτιβίστρια, Λου Πιν: «Η Πενγκ Σουάι είναι μια εξαιρετική Κινέζα που πάλεψε μόνη της για να πετύχει αποτελέσματα παγκόσμιας κλάσης και όμως έπρεπε να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, το οποίο είναι πραγματικά οδυνηρό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα