Κίνα: Η δημοφιλής πλατφόρμα WeChat “σωπαίνει” τη φωνή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Κίνα: Η δημοφιλής πλατφόρμα WeChat “σωπαίνει” τη φωνή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
Η Κινέζικη εφαρμογή επικοινωνίας, WeChat @2021 Shutterstock

Η κινέζικη εφαρμογή WeChat, απέκλεισε ομάδες χρηστών που δημοσιεύουν περιεχόμενο με θέμα τα ΛΟΑΤ άτομα.

Ανησυχία προκάλεσε η ενέργεια της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής επικοινωνίας WeChat, να διαγράψει λογαριασμούς με περιεχόμενο που αφορούσε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τους οποίους χειρίζονταν φοιτητές πανεπιστημίου καθώς και μη κυβερνητικές ομάδες.

Η εφαρμογή έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στους κατόχους των λογαριασμών, επισημαίνοντάς τους πως παραβίασαν τους κανόνες, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως δήλωσε ο ιδρυτής ομάδας ΛΟΑΤ, ο οποίος παρέμεινε ανώνυμος, καθώς ανησυχεί για πιθανά αντίποινα. Στη δήλωσή του, είπε πως δεκάδες λογαριασμοί έκλεισαν, όλοι περίπου στις 10μ.μ την Τρίτη 6/7.

Δεν έγινε σαφές αν η ενέργεια πραγματοποιήθηκε κατόπιν διαταγής των Κινεζικών Αρχών, αλλά συμπίπτει με τη περίοδο που το κυβερνών κόμμα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους και επιδιώκει να καταστείλει τη φωνή από ομάδες που δεν ευθυγραμμίζονται στους κανόνες του.

Η πολυεθνική τεχνολογική εταιρεία Tencent Holding Ltd., που διαχειρίζεται το WeChat, επιβεβαίωσε ότι έλαβε ένα σχόλιο μέσω email, αλλά δεν απάντησε αμέσως.

Η απαρχή της αποποινικοποίησης

Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1997, αλλά ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ και άλλες σεξουαλικές μειονότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Ενώ, υπάρχει περισσότερη δημόσια συζήτηση για τέτοια θέματα, ορισμένες δραστηριότητες των ΛΟΑΤ ατόμων έχουν αποκλειστεί από τις αρχές. “Η επίσημη στάση είναι όλο και πιο αυστηρή”, δήλωσε η ιδρύτρια ΛΟΑΤΚΙ ομάδας.

Τα περιεχόμενα των λογαριασμών WeChat, που περιλάμβαναν προσωπικές ιστορίες και φωτογραφίες από μαζικές εκδηλώσεις, διαγράφηκαν, αναφέρει.

Μέλη του πανεπιστημίου ζήτησαν από φοιτητές πριν από δύο μήνες να κλείσουν τις ΛΟΑΤΚΙ ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να αποκρύψουν από τις ομάδες αυτές, τα ονόματα των σχολείων τους, όπως αποκάλυψε η ιδρύτρια της ΛΟΑΤ ομάδας. Η ίδια είπε ότι οι Αρχές ζήτησαν από τα πανεπιστήμια στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού, να διερευνήσουν ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και τις σεξουαλικές μειονότητες για να «διατηρηθεί η σταθερότητα».

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν περίπου 70 εκατομμύρια ΛΟΑΤ άτομα στην Κίνα, και αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού, όπως αναφέρουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένες ομάδες έχουν μάλιστα διοργανώσει φεστιβάλ κινηματογράφου και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, ο αριθμός των οποίων όμως έχει μειωθεί αρκετά πλέον.

Το “Shanghai Pride”, μια από τις πιο επιτυχημένες παρελάσεις, ακύρωσε εκδηλώσεις πέρυσι και απέρριψε μελλοντικά σχέδια, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, μετά από 11 χρόνια λειτουργίας.

Το νομοθετικό σώμα της Κίνας, όπως αναφέρεται στο ΑP, έλαβε προτάσεις από το κοινό, σχετικά με τη νομιμοποίηση του γάμου από ομοφυλόφιλους πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ωστόσο, δεν κατέστη μέχρι τώρα σαφές, εάν οι νομοθέτες ενδέχεται να αναλάβουν δράση επί του ζητήματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα