Κίνα: Και όμως, κατέγραψε ανάπτυξη και το 2020

Κίνα: Και όμως, κατέγραψε ανάπτυξη και το 2020
Άνθρωποι με μάσκες στο μετρό του Πεκίνου AP

Παρά την περιπέτεια από την πανδημία, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε και κατά το 2020. Ποια είνα τα νούμερα που ανακοινώθηκαν.

Η Κίνα ήταν το 2020 μια από τις ελάχιστες οικονομίες στον κόσμο που κατέγραψε ανάπτυξη, παρά την πανδημία του κορονοϊού (+2,03%), όμως επρόκειτο για το χαμηλότερο ρυθμό που έχει ανακοινωθεί εδώ και 44 χρόνια.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περασμένη χρονιά η κινεζική οικονομία «αντιμετώπισε μια σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση, τόσο εντός της χώρας, όσο και στο εξωτερικό (…) λόγω των τεράστιων συνεπειών της επιδημίας» του νέου κορονοϊού, αναγνώρισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νινγκ Τζιτζέ, στέλεχος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.

Η επίσημη εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μεσοσταθμικά (2%).

Είναι πάντως πολύ κατώτερη από αυτή που καταγραφόταν το 2019, όταν η κινεζική ανάπτυξη έφθασε το 6,1%, ήδη το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών.

Η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία, η Κίνα γνώρισε το πρώτο τρίμηνο ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ της (–6,8%), εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων άνευ προηγουμένου, τα οποία παρέλυσαν τη δραστηριότητα.

Ωστόσο η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μετά την άνοιξη επέτρεψε στην οικονομία της να ανασάνει.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 6,5%, επέστρεψε με άλλα λόγια στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες χώρες, που βυθίστηκαν σε ύφεση, «η κινεζική οικονομία κατέγραψε μια αξιοζήλευτη τροχιά το μεγαλύτερο μέρος του 2020», έκρινε ο αναλυτής Σιάο Τσουν Σου του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα