Κίνα: Μισέλ και φον ντερ Λάιεν συναντήθηκαν με Σι για να γεφυρώσουν το χάσμα

Διαβάζεται σε 2'
Κίνα: Μισέλ και φον ντερ Λάιεν συναντήθηκαν με Σι για να γεφυρώσουν το χάσμα
AP Photo/Omar Havana

Οι πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Στο επίκεντρο η εμπορική ανισορροπία των δύο εταίρων.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετέδωσε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στο Πεκίνο για τη σύνοδο ΕΕ/Κίνας, η οποία αναμενόταν να επικεντρωθεί στην εμπορική ανισορροπία των δύο εταίρων, η οποία βάθυνε τα τελευταία χρόνια.

Η σύνοδος, η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια, ακολουθεί την επανέναρξη των διπλωματικών επαφών Βρυξελλών/Πεκίνου μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που απομόνωσαν τον ασιατικό γίγαντα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τους τελευταίους μήνες, ευρωπαίοι επίτροποι ταξίδεψαν στη χώρα για συνομιλίες διά ζώσης. Ωστόσο τα ζητήματα που διχάζουν παραμένουν αρκετά ανάμεσα στην ΕΕ και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων του μεγάλου ελλείμματός της στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών και του πολέμου στην Ουκρανία.

“Τέλος στην ανοχή στην ανισορροπία των εμπορικών συναλλαγών”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συνεχίσει να ανέχεται επ’ αόριστον την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα, διεμήνυσε προχθές Τρίτη η κυρία φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ταυτόχρονα την προτίμησή της στην εξεύρεση «λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων».

Η εξισορρόπηση των εμπορικών συναλλαγών θα ωφελήσει και την Κίνα, επέμεινε και πρόσθεσε πως το Πεκίνο πρέπει να «εξετάσει με προσοχή» τις επιλογές πάνω στο τραπέζι.

Η σύνοδος ΕΕ/Κίνας θα δώσει την ευκαιρία να γίνουν «επιλογές», εκτίμησε, και «μπορεί να αποφασιστούν θετικές επιλογές για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τρέχουσες συναλλαγές της με την Κίνα διπλασιάστηκε μέσα σε δυο χρόνια κι έφθασε τα 390 δισεκ. ευρώ το 2022, επισήμανε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη συνάντησή τους σήμερα, ο κ. Σι κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να συνεργαστούν με τη χώρα του για να υπάρξει παγκόσμια σταθερότητα, να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη σε πολιτικό επίπεδο και να «εξαλειφθεί κάθε ανάμιξη» τρίτων στη διμερή σχέση, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα