Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι είναι πίσω από κυβερνοεπιθέσεις

Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι είναι πίσω από κυβερνοεπιθέσεις
Κυβερνοεπίθεση pwstudio/123RF

H Κίνα επέστρεψε τις κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Για "κυβερνοσαμποτάζ" έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Κίνα διέψευσε την Τρίτη τις «αβάσιμες» κατηγορίες των ΗΠΑ και των συμμάχων της σχετικά με τη φερόμενη κυβερνοεπίθεση του Πεκίνου εναντίον της Microsoft, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι είναι «ο παγκόσμιος πρωταθλητής» των κυβερνοεπιθέσεων.

Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ένα ακόμη θέμα που προκαλεί ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, μετά τον εμπορικό πόλεμο, τη Huawei, τους μουσουλμάνους Ουιγούρους, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της καταδίκασαν χθες Δευτέρα, σε συντονισμένη κίνηση, τις «κακόβουλες» κυβερνοεπιθέσεις του Πεκίνου το οποίο κατηγόρησαν και για τη μεγάλη επίθεση τον Μάρτιο εναντίον της εφαρμογής Exchange της Microsoft.

Οι ΗΠΑ , η ΕΕ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το ΝΑΤΟ και ο Καναδάς σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις ζήτησαν από την Κίνα να δρα «με υπεύθυνο τρόπο» στον κυβερνοχώρο. Αν και κάθε χώρα εξέδωσε διαφορετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πιο ευρεία μέχρι στιγμής καταδίκη των ενεργειών της Κίνας στον κυβερνοχώρο.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν αυστηρό τόνο, κάτι που δεν θα συμβάλει στη βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές ότι «προστατεύουν» τους δράστες κυβερνοεπιθέσεων, ή ακόμη ότι «τους προσφέρει μέσα για να δρουν».

Η Κίνα «έχει μια ανεύθυνη συμπεριφορά, ενοχλητική και αποσταθεροποιητική στον κυβερνοχώρο, κάτι που αποτελεί μεγάλη απειλή για την οικονομία και την ασφάλεια» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Λονδίνο υιοθέτησε αντίστοιχα αυστηρή ρητορική. «Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει το συστηματικό της κυβερνοσαμποτάζ και πρέπει να λογοδοτήσει, αν δεν το πράξει», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα