Κύπρος: Νέο βίντεο από την επίθεση τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ – Διεθνείς αντιδράσεις

Κύπρος: Νέο βίντεο από την επίθεση τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ – Διεθνείς αντιδράσεις
Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Πράσινη Γραμμή AP

Τη στιγμή της επίθεσης τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου καταγράφει νέο βίντεο - ντοκουμέντο.

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τα όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή (18/8) στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου έρχεται στη δημοσιότητα, το οποίο κατέγραψε τη στιγμή της επίθεσης τουρκοκυπρίων εναντίον στελεχών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν, όταν οι κυανόκρανοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή παράνομου δρόμου.

Τρία στελέχη του διεθνούς Οργανισμού νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

Τα γεγονότα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς, με μια σειρά από κράτη, οργανισμούς και φορείς να καταδικάζουν την επίθεση.

Φον ντερ Λάιεν: “Απαράδεκτες” οι απειλές και οι επιθέσεις

Καταδικάζει την επίθεση των Τουρκοκυπρίων στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι απειλές και οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες» και προσθέτει ότι «η ΕΕ καλεί επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις».

Σαρλ Μισέλ: Παραμένω σε επαφή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

“Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση κατά της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο από Τουρκοκυπριακό προσωπικό στην “Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Παραμένω σε επαφή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο των γεγονότων στην Κύπρο.

Γκουτέρες: Οι ενέργειες μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» την Παρασκευή (18/8) την «απαράδεκτη» επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο.

Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν βρετανοί και σλοβάκοι κυανόκρανοι.

Το επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.

Η γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση του status quo

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις”.

Άμεση απομάκρυνση των τουρκικών αρχών ζητούν αμερικανοί βουλευτές

Την αντίδραση ορισμένων Αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι με παρέμβαση τους καλούν τη τουρκική πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης. Την ανακοίνωση υπογράφουν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και την επανένωση της Κύπρου».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα