Κλιματική αλλαγή: Κρίσιμο σύστημα των ωκεανών οδηγείται σε κατάρρευση – Θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή: Κρίσιμο σύστημα των ωκεανών οδηγείται σε κατάρρευση – Θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη
Κλιματική αλλαγή iStock

Ένα μεγάλο σύστημα ωκεάνιων ρευμάτων θα μπορούσε να καταρρεύσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας ακραίους χειμώνες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι το μεσημβρινό Ανατρεπόμενο Ρεύμα του Ατλαντικού – μέρος του οποίου είναι το Ρεύμα του Κόλπου – θα μπορούσε να καταρρεύσει γύρω στα μέσα του αιώνα, ή και νωρίτερα, ήδη από το 2025.

Το AMOC είναι μία περίπλοκη σύνθεση ρευμάτων η οποία μεταφέρει θερμό νερό από την τροπική ζώνη προς τον Βόρειο Ατλαντικό, όπου το νερό ψύχεται, γίνεται πιο αλμυρό και εισέρχεται βαθιά στον ωκεανό, πριν εξαπλωθεί προς τα νότια.

Η κατάρρευση του ρεύματος θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, όπως πολύ πιο ακραίους χειμώνες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα επηρέαζαν τμήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς και μετατόπιση των μουσώνων στην τροπική ζώνη.

Συγκεκριμένα, η ισχύς των ρευμάτων εξαρτάται από την θερμοκρασία και την ποσότητα αλατιού του νερού, τα οποία επηρεάζονται λόγω της κλιματικής κρίσης. Όταν οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι πάγοι λιώνουν, περισσότερο γλυκό νερό εισρέει στον ωκεανό και μειώνει την πυκνότητα του νερού, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να βυθιστεί. Όταν τα νερά γίνονται πολύ γλυκά, πολύ θερμά ή και τα δύο, «ο ιμάντας μεταφοράς» σταματά.

Για την μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό σε μια περιοχή νότια της Γροιλανδίας για μια περίοδο 150 ετών μεταξύ 1870 και 2020. «Έπρεπε να πάμε πίσω στο χρόνο», δήλωσε ο Peter Ditlevsen, καθηγητής κλιματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Ανακάλυψαν προειδοποιητικά σήματα για κρίσιμες αλλαγές στο AMOC, γεγονός που τους οδήγησε να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να κλείσει ή να καταρρεύσει ήδη από το 2025 και το αργότερο μέχρι το 2095.

Ο πρόεδρος του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, Peter de Menocal, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη δήλωσε πως «η πρόβλεψη της μελέτης ότι η κατάρρευση θα συμβεί γύρω στο 2050 είναι ανησυχητικά σύντομη, δεδομένου του παγκόσμιου ανατρεπτικού αντίκτυπου ενός τέτοιου γεγονότος».

Η έκθεση ζητά να ληφθούν γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα για να μειωθεί η ρύπανση που προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη ώστε να πέσουν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες και να επιβραδυνθεί το λιώσιμο της Αρκτικής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα