Κολομβία: Αποστάτες των FARC απήγαγαν και σκότωσαν αξιωματικό

Στρατιώτες στην Κολομβία
Στρατιώτες στην Κολομβία 2021 ARIANA CUBILLOS / ASSOCIATED PRESS

Αποστάτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας σκότωσαν τον υπολοχαγό Κριστιάν Καλδερόν, ο οποίος απήχθη το περασμένο Σάββατο.

Αξιωματικός του στρατού της Κολομβίας, που απήχθη το Σαββατοκύριακο στη νοτιοδυτική Κολομβία, δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του, που πιστεύεται ότι ήταν αποστάτες πρώην οργάνωσης ανταρτών, ανακοίνωσαν οι κολομβιανές αρχές χθες Δευτέρα.

Ο υπολοχαγός Κριστιάν Καλδερόν απήχθη το Σάββατο, ενώ κινείτο μαζί με τοπικούς παράγοντες και δημόσιους λειτουργούς σε δρόμο δήμου στην κοιλάδα της Κάουκα.

ADVERTISING

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, οι απαγωγείς ήταν μέλη ομάδας αποστατών της άλλοτε οργάνωσης μαρξιστών ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 2016, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα).

Οι δράστες, μέλη της ομάδας Αδάν Ισκιέρδο, σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή, απήγαγαν τον αξιωματικό και άφησαν τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στα οχήματα, όλους πολίτες, να φύγουν.

Οι αρχές εντόπισαν κατόπιν το πτώμα άνδρα που πιστεύεται ότι ανήκει «στον αξιωματικό μας», ανέφερε το επιτελείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο υπολοχαγός «απήχθη ενώ συμμετείχε σε τεχνικές μελέτες οδοποιίας (...) που θα ωφελούσε τοπικές κοινότητες», κατήγγειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, προσάπτοντας την ευθύνη στους αποστάτες των FARC για το έγκλημα, που χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016, που έβαλε επισήμως τέλος στη σύγκρουση μισού αιώνα και πλέον ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τις FARC, εκατοντάδες αντάρτες αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα.

Χωρίς ενοποιημένη διοίκηση, οι αποστάτες των FARC εκτιμάται πως διαθέτουν το τρέχον διάστημα κάπου 2.500 μαχητές· χρηματοδοτούνται κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη εκμετάλλευση ορυκτών πόρων και εκβιάσεις, σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Μετά τη συμφωνία ειρήνηw, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποστρατεύτηκαν κάπου 13.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στο αντάρτικο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 7.000 μαχητών. Σχεδόν 300 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί έκτοτε σε στοχευμένες δολοφονίες, τις οποίες οι αρχές προσάπτουν κυρίως σε πρώην συντρόφους τους στα όπλα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κολομβία
SHARE:

24Media Network