Κομισιόν: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς – Θα βάλει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός στην Ολλανδία

Κομισιόν: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς – Θα βάλει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός στην Ολλανδία
Ο Φρανς Τίμερμανς AP Photo/Peter Dejong

Ο 62χρονος Φρανς Τίμερμανς θα είναι ο επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ολλανδίας και των Πρασίνων για τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη (22/08) ότι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Ολλανδίας, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

«Σήμερα, μετά την απόφασή του να είναι υποψήφιος στην επικείμενη εκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποδέχθηκε την παραίτησή του, με άμεση ισχύ, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της στον αντιπρόεδρο Τίμερμανς, για το πολυετές και επιτυχημένο έργο του για την Επιτροπή και τους ευρωπαίους πολίτες», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αποφάσισε να αναθέσει τον ρόλο του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στον Αντιπρόεδρο, Μάρος Σέφκοβιτς. Αποφάσισε επίσης να αναθέσει στον Μ. Σέφκοβιτς, προσωρινά την ευθύνη του χαρτοφυλακίου για την Πολιτική Δράσης για το Κλίμα, μέχρι τον διορισμό ενός νέου Επιτρόπου ολλανδικής υπηκοότητας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Φρανς Τίμερμανς για το άοκνο έργο του να κάνει πραγματικότητα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Υπήρξε βασικό μέλος του Σώματος των Επιτρόπων μου. Χάρη στην εξαιρετική του συμβολή και την ισχυρή προσωπική του δέσμευση, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και προς την αύξηση των επιπέδων φιλοδοξίας για το κλίμα παγκοσμίως. Η συμβολή του Φ. Τίμερμανς στο έργο της Επιτροπής και στο ευρωπαϊκό σχέδιο υπερβαίνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Συνέβαλε στη διαμόρφωση πολλών εκ των πρωτοβουλιών της Επιτροπής, με συναδελφικότητα».

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου σχετικά με τις ρυθμίσεις που έγιναν μετά την παραίτηση του Φ. Τίμερμανς, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή συνέχιση όλων των εν εξελίξει διαδικασιών. Με επίσημη επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής ζητά να προταθεί το όνομα του/της υποψηφίου για νέο Επίτροπο ολλανδικής υπηκοότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Τίμερμανς υπηρέτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη νομοθετική περίοδο 2014-2019, ως πρώτος Αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Το 2019 στην Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , ο Φ. Τίμερμανς ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, συντονίζοντας τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και εκπροσώπησε την ΕΕ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή. Συντόνισε επίσης το έργο της Επιτροπής για τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, για ένα μέλλον μηδενικής ρύπανσης και για την κυκλική οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο Φ. Τίμερμανς, 62 ετών, θα είναι ο επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA) και των Πρασίνων (GroenLinks) για τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία και υποψήφιος για την πρωθυπουργία της χώρας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα