Κομισιόν: Το ταξίδι του εμβολίου ξεκίνησε

Κομισιόν: Το ταξίδι του εμβολίου ξεκίνησε
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech AP

Βίντεο που καταγράφει την αποστολή των εμβολίων προς τα κράτη-μέλη, έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Υπό υψηλή αστυνομική επιτήρηση διεξάγεται η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων των Pfizer-BioNTech από την βελγική μονάδα παραγωγής στο Πουρς προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκινούν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχωρούν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται. Τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων κατά της Covid-19 να γίνει με την μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαιώνει ότι οι πρώτες δόσεις θα βρίσκονται εγκαίρως στις 27 χώρες μέλη της Ενωσης για την έναρξη της ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου.

Τη συγκίνησή της για την αποστολή των πρώτων εμβολίων, ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

“Είμαι συγκινημένη να βλέπω τα πρώτα εμβόλια που εστάλησαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα. Σε λίγες ημέρες οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα έχουν εμβολιαστεί. Συντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Μαζί θα ξεπεράσουμε την πανδημία” ανέφερε.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Στην πρώτη φάση του εμβολιασμού όπως περιγράφεται στο σχέδιο Ελευθερία θα εμβολιαστούν:

-Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών

-Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας

-Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης

-Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί εμβόλια σταδιακά από έξι τουλάχιστον παραγωγούς, ξεκινώντας με την πρώτη παραλαβή από την Pfizer/ BioNTech.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει τη διασφάλιση της προστασίας των εμβολίων κατά τη μεταφορά τους εντός της χώρας από τους διανομείς των Παραγωγών Εταιρειών με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπεύθυνο για τις επικείμενες παραλαβές από τις Παραγωγούς Εταιρείες είναι το Κέντρο Συντονισμού του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και  Διαχείρισης Κρίσεων. Το αρμόδιο συντονιστικό θα ενημερώνει τα Κέντρα Αποθήκευσης για τις παραλαβές, με την ενημέρωση να παρέχεται μέσω κεντρικής εφαρμογής, που έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ειδικά για τους σκοπούς της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας του εμβολίου κατά του COVID-19.

Το χρονοδιάγραμμα:

 

Οι ομάδες των Κέντρων Αποθήκευσης θα απαρτίζονται από εργαζόμενους οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στον έλεγχο και την τήρηση των προδιαγραφών διαχείρισης του εμβολίου κάθε Παραγωγού Εταιρείας κατά τη διάρκεια της παραλαβής.

Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα επικουρηθεί από τρία  στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία θα παρευρίσκονται, θα παρακολουθούν και θα υποστηρίζουν την παραλαβή των εμβολίων από τις Παραγωγούς.

Δεδομένων των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της χώρας μας και της κατανομής του πληθυσμού της, τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε πέντε (5) εγκεκριμένες αποθήκες που πληρούν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα πιστοποίησης. Περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν σε αναλογία με τον όγκο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων, που θα παραληφθούν από τις Παραγωγούς Εταιρείες. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους και τον απαιτούμενο χρόνο για την κάλυψη της απόστασης αυτής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος, που παραμένουν σε κατάσταση μεταφοράς (όσον αφορά τα εμβόλια της Pfizer/ BioNTech και Moderna).

Τα Κέντρα Αποθήκευσης έχουν εξοπλιστεί με επαρκή αριθμό καταψυκτών, που πληρούν τις προδιαγραφές ακόμη και των πλέον απαιτητικών εμβολίων (όπως των BioNTech/ Pfizer, που απαιτεί συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C).

 

Οι καταψύκτες διαθέτουν εγκατεστημένο κατάλληλο καταγραφικό σύστημα θερμοκρασιών με σκοπό τη διαρκή παρακολούθηση των επιπέδων κατάψυξης και την αυτόματη ενημέρωση (pre-alarm) σε περίπτωση απόκλισης θερμοκρασιών.

 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα