Κομισιόν: Ζητά από τη γαλλική κυβέρνηση διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό του 2015

epa03192223 French Socialist Party (PS) candidate for the 2012 French presidential election, Francois Hollande, gestures after casting his vote for the first round of France's presidential elections at a polling station in Tulle, France, 22 April 2012. France was voting 22 April in a first round of a presidential election, in which Socialist frontrunner Francois Hollande is tipped to defeat incumbent French President Nicolas Sarkozy.  EPA/CAROLINE BLUMBERG
Ο Φρανσουά Ολάντ EPA

Ψυχρολουσία για τη Γαλλία από την Κομισιόν. Ζήτησε διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό της χώρας. Τι δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ

Η Γαλλία έλαβε πράγματι μια επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία της ζητάει διευκρινίσεις για τον γαλλικό προϋπολογισμό του 2015, και θα απαντήσει "στο τέλος της εβδομάδας", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

"Είναι μια πολύ συνηθισμένη επιστολή", σύμφωνη "με τη διαδικασία" και "η οποία δεν έχει μεγάλη σημασία πέραν του ότι ζητούνται ορισμένες πληροφορίες και διευκρινίσεις", δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

"Θα πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας στο τέλος της εβδομάδας, κάτι που θα πράξουμε", πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως "ο διάλογος συνεχίζεται μέσα σε πολύ καλές συνθήκες" με τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία σκοπεύει να σεβαστεί "τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, αλλά με τη μέγιστη ευελιξία", ο Ολάντ δήλωσε επίσης πως δεν θα προχωρήσει πέραν της εξοικονόμησης των 21 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό της για το 2015.

"Παρουσιάσαμε τα ποσά που θα εξοικονομήσουμε" και τα οποία ανέρχονται σε "21 δισεκ. ευρώ το 2015", επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος.

"Μπορούμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε καλύτερα ορισμένους πόρους, να υπολογίσουμε καλύτερα ορισμένες δαπάνες, αλλά δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο σημείο αυτό", διαβεβαίωσε ο Ολάντ.

Εκτός από τη Γαλλία, άλλες τέσσερις χώρες της ευρωζώνης δέχθηκαν επιστολές από τις Βρυξέλλες: η Ιταλία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Μάλτα.

Μόνο η Ιταλία έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έλαβε.

Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Ολάντ είχε επαναλάβει πως η ανάπτυξη παραμένει "κατά προτεραιότητα" ο στόχος της Γαλλίας.

"Τίποτε δεν θα μας κάνει να παρεκκλίνουμε απ' αυτό το στόχο. Το ίδιο ισχύει και για την ερμηνεία του προϋπολογισμού μας, ο οποίος θα σέβεται τους κανόνες με το μέγιστο της ευελιξίας, αλλά και για το στόχο της ανάπτυξης", τόνισε.

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Το σχέδιο προϋπολογισμού της προβλέπει πράγματι ένα έλλειμμα 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ) για το 2015, το οποίο απέχει από το 3%, στο οποίο έχει δεσμευθεί το Παρίσι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network