Κοροναϊός: Χιλιάδες νέα κρούσματα μέσα σε λίγες ώρες – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Κοροναϊός: Χιλιάδες νέα κρούσματα μέσα σε λίγες ώρες – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα
Έλεγχοι για κοροναϊό AP

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ υπογράμμισαν την Πέμπτη την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μπροστά στον νέο κοροναϊό. Οι προβλέψεις, η αισιοδοξία και οι ασκήσεις προσομοίωσης.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας του νέου κοροναϊού ανήλθε σε 1.383, με τους 1.381 από αυτούς να είναι στην Κίνα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο COVID-19 χθες Πέμπτη. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας του νέου κοροναΐου ανήλθε έτσι σε 1.380, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν σε όλη την ηπειρωτική Κίνα 5.090 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, γεγονός που αυξάνει σε 55.748 το σύνολο των κρουσμάτων.

Πέραν των 116 θανάτων που καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αναφέρθηκαν δύο θάνατοι στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και από ένας στις επαρχίες Ανχούι, Χενάν και Τσονγκτσίνγκ, κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

6.723 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και μπόρεσαν να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, κατά την ίδια πηγή.

 

Την ίδια ώρα, πόλη της Σανγκάης εξέδωσε νέα μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις ξένες εταιρίες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Η κίνηση αυτή, ακολουθεί την ανακοίνωση 28 μέτρων υποστήριξης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική υποστήριξη των επιχειρήσεων, που είχαν ρόλο στην μάχη κατά της επιδημίας του κοροναϊού, μέσω της μείωσης ή της εξαίρεσης καταβολής ενοικίων ή της εισαγωγής φορολογικών ελαφρύνσεων, ώστε και οι ξένες επιχειρήσεις να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις κινεζικές.

Ακόμη, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα εξακολουθήσει να ενισχύει την διάθεση της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που προκάλεσε η εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με επίσημο κείμενο της κυβέρνησης.

Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για την αύξηση της παραγωγής, την μεταφορά των προϊόντων, αλλά και τον έλεγχο της ποιότητας των λαχανικών, των δημητριακών, αλλά και του κρέατος, των αυγών και του γάλακτος, όπως και άλλων αγροτικών και και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Αισιοδοξία

Τα κρούσματα του νέου κοροναΐου δεν αυξάνονται ωστόσο με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως εξήγησε ο Ράιαν, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

«Είναι καίρια κατανοητό ότι τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται με ένα διάστημα που πηγαίνει πίσω μέρες και εβδομάδες και εκ των υστέρων καταγράφηκαν ως κρούσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αρχή της ίδιας της επιδημίας» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΠΟΥ. «Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος.

Αντίστοιχα, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ υπογράμμισαν την Πέμπτη την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μπροστά στον νέο κοροναϊό και την ανάγκη προφύλαξης έναντι της ανεπάρκειας στις προμήθειες εξοπλισμού προστασίας. Άλλωστε, τα νούμερα έως τώρα είναι πολύ συγκεκριμένα: από τον ιό, που έχει καταγράψει περισσότερα από 60.000 κρούσματα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, έχουν νοσήσει περίπου 30 άνθρωποι σε επτά χώρες της ΕΕ, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεκροί στη Γηραιά Ηπειρο.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να πάψει η εγρήγορση επί του θέματος. Πιο συγκεκριμένα, μπροστά στην επιδημία του Covid-19, όπως είναι η νέα ονομασία του ιού, οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν τα δικά τους μέτρα, αναφορικά με την καραντίνα, τους ελέγχους των επιβατών, τις συστάσεις στους ταξιδιώτες.

Εν τω μεταξύ εδώ, στην Ελλάδα, σε επιφυλακή κι εγρήγορση παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, με διαρκείς ασκήσεις, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού.

Μελετούν εμβόλιο

Παράλληλα, τέσσερις διαφορετικές εταιρείες συμμετέχουν στην κούρσα για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον νέο φονικό ιό. Σε δήλωσή της, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι οι τέσσερις εταιρείες εργάζονται στον μέγιστο βαθμό αποδοτικότητας και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, μία ή δύο από τις εταιρείες, να φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης δοκιμής στον άνθρωπο.

Ωστόσο, η ευρύτερη χρήση ενός αποδοτικού εμβολίου κατά του νέου κοροναΐου, αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν σωστά στην έρευνα, να ξεκινήσει σε ένα ή ενάμισι χρόνο, τόνισε η επικεφαλής του επιστημονικού τιμ του ΠΟΥ. Οι ερευνητικές ομάδες, ωστόσο, δεν μελετούν μόνο προς την κατεύθυνση ενός νέου φαρμάκου, καθώς ήδη δοκιμάζονται τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ανάλογα συμπτώματα, ώστε να ελεγχθούν αν κάποιο ή κάποια από αυτά, είναι δραστικά απέναντι στον COVID-19.

Τέλος, η γαλλο-βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novacyt ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα τεστ-εξπρές που επιτρέπει την ανίχνευση του νέου κορoναϊού Covid-19 σε λιγότερες από δύο ώρες. Το τεστ είναι μέχρι στιγμής το πιο γρήγορο από κάθε άλλο ανταγωνιστικό, τα οποία χρειάζονται από έξι ώρες έως μια μέρα. Οι μετοχές της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο σχεδόν 400%, καθώς η επέκταση του νέου κοροναϊού, πέρα από παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν παύει να αποτελεί και επιχειρηματική ευκαιρία για τις εταιρείες που έχουν αποδυθεί σε κούρσα ταχύτητας για να αναπτύξουν τεστ διάγνωσης, αντιικά φάρμακα και εμβόλια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα