Κοροναϊός – Covid-19: Όλα τα τελευταία δεδομένα για την επιδημία

Κοροναϊός – Covid-19: Όλα τα τελευταία δεδομένα για την επιδημία
Γιατροί περιθάλπουν ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό AP

Σήμα συναγερμού εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση της παγκόσμιας επιδημίας. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας.

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού Covid-19 εκτός της Κίνας επιβεβαιώνει το σήμα συναγερμού που εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας. Ενίσχυση της επιφυλακής ζητούν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες για τον Covid-19

Την Παρασκευή, ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους εξέπεμψε σήμα κινδύνου. «Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει».

Αιτία, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα «χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Σριντάρ.

Η γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ, του King’s College του Λονδίνου, επισημαίνει επίσης τις «πολύ ανησυχητικές» εξελίξεις, κυρίως την δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μία νέα φάση» στην διάδοση του Covid-19, εξηγεί ο Ερικ Ντ’Ορτέντσιο, επιδημιολόγος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας.

Ο επιστήμονας επισημαίνει επίσης την εμφάνιση στις νεοπληγείσες χώρες «αλυσίδων διάδοσης μέσω μη εντοπισμένων κρουσμάτων», αν και αμβλύνει τον ρόλο των ασυμπτωματικών ξενιστών, εν αναμονή συγκεκριμένων δεδομένων για το θέμα.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον κοροναϊό

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κοροναϊού, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των τρένων μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας

Τρένο που μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από τη Βενετία προς το Μόναχο ακινητοποιήθηκε νωρίτερα στην ιταλική πλευρά των συνόρων στο πέρασμα του Μπρένερ, πριν επιτραπεί να συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα των εξετάσεων, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.

«Ο συναγερμός ήρθη» και «μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας σε ανακοίνωσή του. Προληπτικά, οι αρχές θα κρατήσουν τα στοιχεία ταυτότητας όλων των επιβατών του συρμού που θα αποβιβαστούν στην αυστριακή επικράτεια, πρόσθεσε.

Το πέρασμα του Μπρένερ αποτελεί σημαντικό κόμβο των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ Ιταλίας, Αυστρίας και Γερμανίας.

Το τρένο — κατά δημοσιεύματα αυστριακών ΜΜΕ, μετέφερε κυρίως Αυστριακούς και Γερμανούς — αποφασίστηκε να ακινητοποιηθεί όταν ο ιταλικός κρατικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ενημέρωσε την αυστριακή εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών ÖBB ότι δύο επιβάτιδες είχαν πυρετό, διευκρίνισε νωρίτερα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο συρμός αναχώρησε από τον σταθμό στην ιταλική πλευρά των συνόρων λίγο πριν από τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας].

ΔΝΤ: “Ο Covid-19 θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας”

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμά ότι ο ιός Covid-19 θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, κατά την σύνοδο της G20 στο Ριάντ, που δήλωσε έτοιμη να δράσει για τον περιορισμό των κινδύνων επί της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο ιός έχει προκαλέσει περισσότερους από 2.400 θανάτους στην Κίνα, έχει διακόψει τις μεταφορές, διαταράσσοντας τις εμπορικές ανταλλαγές και τροφοδοτώντας την ανησυχία των επενδυτών, ενώ οι εταιρείες υποχρεώνονται να διακόψουν ή να περιορίσουν την λειτουργία τους. Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε τριάντα περίπου χώρες και εδάφη εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, όπου έχει προκαλέσει 24 θανάτους.

«Ο ιός Covid-19 , μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μπροστά στους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που συνήλθαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο του Ριάντ δεσμεύθηκαν «για την ενίσχυση της παγκόσμιας παρακολούθησης της εξέλιξης της επιδημίας».

150 νέοι θάνατοι και 409 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα την Κυριακή στην ηπειρωτική Κίνα

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κοροναϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Γουχάν, πρωτεύουσας της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.

Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

161 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα 161 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κινεζική πόλη Γουχάν, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων σε 763 στη χώρα αυτή και τη μετατρέπει στη μεγαλύτερη εστία του COVID-19 πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων, τα 129 συνδέονται με μια χριστιανική αίρεση, την Εκκλησία Σιντσόνι του Ιησού, στην πόλη Ντέγκου (νότια), ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Κατά την ίδια υπηρεσία, καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι, κάτι που σημαίνει ότι ο απολογισμός των θυμάτων του κοροναϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε επτά νεκρούς. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή, έκανε λόγο για πέντε θανάτους.

Σύμφωνα με τα KCDC, 18 από τους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό κρίθηκε ότι έχουν πλέον αποθεραπευθεί, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για 8.720 ανθρώπους.

Στόχος του Πεκίνου ο ομαλός εφοδιασμός της επαρχίας Χουμπέι με προϊόντα

Το Πεκίνο θα επιδιώξει την ομαλοποίηση της λειτουργίας των εμπορικών εταιριών, αλλά και της παραγωγής προϊόντων υπό ασφαλείς συνθήκες.

Οι τοπικές εμπορικές εταιρίες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου εφοδιασμού των προϊόντων καθημερινής διαβίωσης από εννέα κινεζικές επαρχίες, ώστε να υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην επαρχία Χουμπέι, όπως επίσης και στην πρωτεύουσά της, την πόλη Ουχάν, σύμφωνα με ένα έγγραφο του υπουργείου Εμπορίου (MOC).

Η Κίνα έχει την ικανότητα να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις με αρκετά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Λιου Γκουκιάνγκ, αντιπρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πίεση από την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην κινεζική οικονομία θα είναι μικρής διάρκειας, ενώ δεν θα αλλάξει τα βασικά οικονομικά μεγέθη της κινεζικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα