Κοροναϊός: Πλήρης απαγόρευση εμπορίου και κατανάλωσης άγριων ζώων στην Κίνα

Κοροναϊός: Πλήρης απαγόρευση εμπορίου και κατανάλωσης άγριων ζώων στην Κίνα
Παγκολίνοι AP

Η Κίνα αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει "τελείως" και αμέσως το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων σε όλη την επικράτεια της χώρας λόγω της εξάπλωσης του ιού.

Η διαρκής επιτροπή του κοινοβουλίου της Κίνας επικύρωσε σήμερα την πλήρη απαγόρευση εμπορίας και κατανάλωσης άγριων ζώων όπως μετέδωσε το CNN, λόγω κοροναϊού.

H Ολομέλεια της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε ακολούθως την απόφαση, μετά τις υπόνοιες ότι ο κοροναϊός ίσως ξεκίνησε από κατανάλωση άγριων ζώων, ειδικότερα παγκολίνου.

Η συγκεκριμένη οδηγία ελήφθη σε μια προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε από αγορά στην κεντρική Κίνα, όπου πωλούνταν άγρια ζώα για κατανάλωση από ανθρώπους.

Το 2003, οι κινεζικές αρχές είχαν απαγορεύσει και τότε το εμπόριο άγριων ζώων λόγω του SARS, ωστόσο η δραστηριότητα πώλησης σπάνιων ζώων συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι έμποροι της Κίνας, οι οποίοι πωλούν κρέας γαϊδάρου, σκύλου, ελαφιού και κροκόδειλου, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αρχίσουν και πάλι το εμπόριο όταν ανοίξουν οι αγορές.

Η κινεζική αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους σε σπίτια, εστιατόρια και αυτοσχέδιες αγορές σε όλη την χώρα και έχει συλλάβει ανθρώπους για παραβίαση της προσωρινής απαγόρευσης του κυνηγιού, της πώλησης ή της κατανάλωσης άγριων ζώων.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται, αλλά ακόμη δεν έχουν αποδείξει, ότι ο κοροναϊός πέρασε στον άνθρωπο από νυχτερίδες μέσω παγκολίνων, ενός μικρού μυρμηγκοφάγου θηλαστικού τα λέπια του οποίου θεωρούνται πολύτιμα για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Κάποιοι από τους πρώτους ασθενείς που μολύνθηκαν είχαν εκτεθεί σε ιχθυαγορά της Γουχάν, όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια και άλλα είδη άγριας ζωής. Η Κίνα έκλεισε προσωρινά τον Ιανουάριο όλες αυτές τις αγορές προειδοποιώντας ότι η κατανάλωση άγριων ζώων συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και το μέτρο επεκτείνεται πλέον σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται πως η εκτροφή και το εμπόριο άγριων ζώων στην Κίνα υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και αποτελεί πηγή εσόδων για πολλούς Κινέζους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα