Κοροναϊός: Πώς βάζεις σε καραντίνα μια πόλη;

Κοροναϊός: Πώς βάζεις σε καραντίνα μια πόλη;
Απολύμανση τρένου λόγω του κοροναϊού AP

Μπορεί μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων να τεθεί σε καραντίνα, τι θα χρειαζόταν να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά απέχει μόλις δύο μέρες. Αν και οι σταθμοί τρένων και τα αεροδρόμια θα έπρεπε να σφύζουν από κόσμο, παραμένουν άδεια. Το ξέσπασμα του κοροναϊού έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στην Κίνα

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα μετακινούνται προκειμένου να συναντήσουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Όμως στην Ουχάν φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

Στις 10 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) η πόλη τέθηκε σε καραντίνα. Τα λεωφορεία, τα τρένα, τα μετρό και τα φέρι απαγορεύτηκε να βγαίνουν εκτός των ορίων της πόλης. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν. 

Οι δρόμοι δεν έχουν κλείσει ακόμα επίσημα, όμως στην Ουχάν συναντάς σε πολλά σημεία οδοφράγματα, ενώ οι άνθρωποι έχουν λάβει οδηγία να μη βγαίνουν εκτός πόλης. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορείς να βάλεις σε καραντίνα μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων και εάν ναι, θα είναι αποτελεσματικό;

Όπως αναφέρει το BBC, Η Ουχάν αποτελεί την 42η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο, αυτομάτως αυτό υποδηλώνει ότι δεν είναι εύκολο να την οριοθετήσεις, απομονώνοντάς την από τις γύρω περιοχές. Υπάρχουν πάνω από 20 μεγάλοι δρόμοι και δεκάδες μικρότεροι. Αλλά ακόμα και διακόπτοντας την κίνηση των μέσων μεταφοράς πάλι θα χρειαζόταν μια μαζική στρατιωτική προσπάθεια. 

Ο καθηγητής Adam Kamradt  – Scott, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ειδικός σε θέματα υγείας και ασφάλειας εξηγεί: “Ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί ρεαλιστικά μια συνθήκη καραντίνας, είναι τοποθετήσεις περιμετρικά των ορίων της πόλης στρατό. Όμως οι πόλεις είναι δομημένες με άναρχο τρόπο. Ρεαλιστικά δεν γίνεται να ‘μπλοκάρεις’ κάθε μικρό δρόμο ή παράδρομο”. 

Όπως φαίνεται οι προσπάθειες που γίνονται στην Ουχάν αποτελούν πρωτοφανές φαινόμενο. 

Σύμφωνα με το BBC, το πρώτο κρούσμα του ιού εμφανίστηκε στις 31 Δεκέμβρη, όμως μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δεν είχε επιβεβαιωθεί το εάν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Μέχρι τότε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν ταξιδέψει, ή για κάποιο λόγο είχαν φύγει από την Ουχάν. Ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρη την Ασία, μέχρι και στην Αμερική

Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο ιός ξεκινάει να μεταδίδεται, μέχρι τη στιγμή που τελικά θα γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος που μπορεί να ενέχει, το πιο πιθανό είναι πως θα έχει εξαπλωθεί ήδη και σε άλλες περιοχές. 

Που έχουν υπάρξει κρούσματα του ιού BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα