Κορονοϊός: 250.000 Ευρωπαίοι πολίτες εγκλωβισμένοι σε όλον τον κόσμο

Κορονοϊός: 250.000 Ευρωπαίοι πολίτες εγκλωβισμένοι σε όλον τον κόσμο
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντένβερ εν μέσω πανδημίας κορονοϊού AP

Ο αριθμός των Ευρωπαίων που θέλουν να επαναπατρισθούν αυξάνει συνεχώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Πάνω από 250.000 Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν να επιστρέψουν σπίτια τους, καθώς ο αριθμός των υπό επαναπατρισμό Ευρωπαίων λόγω κορονοϊού εξακολουθεί να είναι μεγάλος, παρόλο που η ΕΕ από τα μέσα Μαρτίου έχει βοηθήσει να επαναπατριστούν περίπου 350.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε την Παρασκευή (03/04) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο αριθμός των Ευρωπαίων που θέλουν να επαναπατρισθούν αυξάνει καθώς όλο και περισσότεροι από αυτούς αναζητούν βοήθεια μέσω των πρεσβειών τους.

«Φέραμε σπίτια τους 350.000 Ευρωπαίους, όμως υπάρχουν άλλες 250.000 εκεί έξω και πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται καθ’ οδόν. Κανείς δεν θα φανταζόταν ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι ανά τον κόσμο: τουρίστες, επισκέπτες, βραχυχρόνια εργαζόμενοι. Δεν μιλάμε για μόνιμους κατοίκους», τόνισε ο Μπορέλ.

Με Γάλλους να έχουν εγκλωβιστεί στην Αυστραλία, Ισπανούς στο Περού και Γερμανούς στην Ινδία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαρτώνται από τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών–πολλές από τις οποίες ακυρώνουν σωρηδόν πτήσεις εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού–για να τους μεταφέρουν.

Ως τελευταίο καταφύγιο, κι όταν οι αεροπορικές εταιρείες δεν ήσαν πρόθυμες να συνδράμουν, οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα αεροσκαφών εκτάκτου ανάγκης για να φέρουν πίσω περίπου 10.000 υπηκόους τους, μόλο που κάποιες χώρες δεν συμμετέχουν. Επιστρατεύοντας είτε ναυλωμένα, είτε στρατιωτικά αεροσκάφη, η ΕΕ βοηθά τις χώρες να καλύψουν τα έξοδα επαναπατρισμού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

«Οι προσπάθειές μας θα συνεχισθούν, όμως κάθε ημέρα γίνεται πιο δύσκολο. Οι αερογραμμές καθηλώνουν τα αεροσκάφη τους και οι αιθέρες κλείνουν, κάνοντάς τους όλο και πιο δύσκολο να χρησιμοποιούν», δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας όμως πως «λίγοι από δω, λίγοι από κει, όλοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Εκείνοι που είναι πιο εύκολο να επιστρέψουν είναι όσοι είχαν εισιτήρια με εταιρείες τσάρτερ, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ όσοι ταξιδεύουν ατομικά είναι η πιο δύσκολη περίπτωση. Ο ίδιος τόνισε πως η Γερμανία βοηθά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και μη Γερμανοί πολίτες.

Όπως τόνισε, έως την Παρασκευή, η Γερμανία έχει επαναπατρίσει 194.000 Γερμανούς τουρίστες, προσθέτοντας πως έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και πτήσεις από την Ινδία, τη Νότια Αφρική, και τη Νέα Ζηλανδία. Η Γαλλία κι η Ισπανία ήδη έχουν επαναπατρίσει χιλιάδες υπηκόους τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα