Κορονοϊός – Αλβανία: Νέα αύξηση κρουσμάτων. Το Μαυροβούνιο έκλεισε τα σύνορα με την χώρα

Κορονοϊός – Αλβανία: Νέα αύξηση κρουσμάτων. Το Μαυροβούνιο έκλεισε τα σύνορα με την χώρα
Έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Αλβανία Shutterstock

Αγγίζουν τα 800 πλέον τα ενεργά κρούσματα στην Αλβανία. Σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. Που οφείλεται η αύξηση σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Αλβανία συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς κρουσμάτων κορονοϊού καθώς σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση (21 Ιουνίου) στα τεστ βρέθηκαν θετικοί 71 πολίτες της. Ο αριθμός αυτός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ημερήσια βάση στην γειτονική χώρα με τον πιο υψηλό (82 κρούσματα) να έχει καταγραφεί μόλις πέντε ημέρες πριν.

Πλέον ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων φθάνει τα 784 ενώ με τον θάνατο που προστέθηκε χθες οι νεκροί από κορονοϊό τους 44. Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας του ιού έφθασαν τους 10.

Σε ότι αφορά στην γεωγραφική εξάπλωση του ιού τα περισσότερα κρούσματα είναι στα Τίρανα (361), το Δυρράχιο (151), τα Σκόδρα (127) και το Ελμπασάν (101). Τις τελευταίες ημέρες ο ιός έκανε την εμφάνιση του και σε άλλες πόλεις όπως το Αργυρόκαστρο (2). Στην άλλη μεγάλη πόλη όπου υπάρχει ομογενειακός πληθυσμός,την Κορυτσά, τα κρούσματα ανέρχονται σε 17.

Το Μαυροβούνιο έκλεισε τα σύνορα

Οι ραγδαίοι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων στην Αλβανία οδήγησαν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να προχωρήσει σε σφράγισμα των συνόρων του με την γειτονική χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαυροβούνιο ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη (σ.σ. πέρα από κρατίδια) η οποία είχε καταφέρει να μηδενίσει τα κρούσματα κορονοϊού από τις 24 Μαΐου. Πορεύθηκε έτσι έως τις 14 Ιουνίου οπότε και εμφανίστηκε ξανά το πρώτο κρούσμα, πλέον τα ενεργά κρούσματα στην χώρα είναι 38 και απέχουν πολύ από το υψηλό που ήταν 266 στις 13 Απριλίου.

Ο κόκκινος συναγερμός χτύπησε όταν στην Αλβανία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 700 που ήταν το όριο που είχε θέσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Το σφράγισμα των συνόρων έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα είναι σε ισχύ μέχρι να αρθεί με απόφαση από την επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης του Μαυροβουνίου.

Που οφείλεται η αύξηση

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αλβανία έχει προκαλέσει ανησυχίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολύ περισσότερο καθώς από σήμερα Δευτέρα ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο των Τιράνων. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα προς την χώρα μας θα υπάρχουν πτήσεις προς Αθήνα και προς Ρόδο.

Οι λοιμοξιολόγοι της γειτονικής χώρας πάντως είναι καθησυχαστικοί και θεωρούν την αύξηση αυτή σε λογικά επίπεδα τόσο εξαιτίας την αύξησης των τεστ όσο και της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία ήταν από τις χώρες που είχαν πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό, έως και πριν από μία εβδομάδα, καθώς είχαν ληφθεί ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που προέβλεπαν υψηλά χρηματικά χρηματικά πρόστιμα σε όσους δεν τηρούσαν τα μέτρα.

Οι επιστήμονες της γειτονικής χώρας συνιστούν στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και σημειώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί να επιβληθεί νέο lockdown στην περίπτωση που η κατάσταση δείξει ότι ξεφεύγει. Το ενδεχόμενο αυτό πάντως δείχνει να είναι μακρία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χώρα θα χρειαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα όταν οι νοσοκομειακές υποδομές της χώρας θα κυνδινεύουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Η Αλβανία έχει δημιουργήσει 400 κλίνες για αυτό τον σκοπό από τις οποίες είναι σε χρήση σήμερα περίπου οι 60.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα