Κορονοϊός-Αυστραλία: Υποχρεωτική καραντίνα για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

Πολίτης με μάσκα έξω από τράπεζα της Ασυτραλίας
Πολίτης με μάσκα έξω από τράπεζα της Ασυτραλίας AP

Επιβολή αναγκαστικής καραντίνας από το βράδυ του Σαββάτου σε όσους επιστρέφουν στην Αυστραλία. Ανάπτυξη του στρατού για την εφαρμογή του μέτρου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Αυστραλία υιοθετεί από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου την επιβολή αναγκαστικής καραντίνας σε όλους πολίτες της επιστρέφουν από το εξωτερικό και θα αναπτύξει τον στρατό για να διασφαλίσει ότι αυτοί συμμορφώνονται.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι οι Αυστραλοί που επιστρέφουν στη χώρα τους αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα των 3.000 κρουσμάτων του κορονοϊού, καθιστώντας τους «το μεγαλύτερο πρόβλημα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη μάχη κατά της πανδημίας.

ADVERTISING

«Καθώς περνά ο καιρός ο κίνδυνος που αποτελούν όσοι επιστρέφουν από άλλα μέρη του κόσμου στην πραγματικότητα αυξάνει», επεσήμανε ο Μόρισον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Αυστραλία έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της σε όλους πλην των Αυστραλών πολιτών ή των μόνιμων κατοίκων που επιστρέφουν στη χώρα. Πλέον αυτοί θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για δύο εβδομάδες και όχι στο σπίτι τους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Εξάλλου οι Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις θα στέλνονται για να ελέγχουν αν οι επαναπατρισθέντες συμμορφώνονται με την υπόδειξη να μένουν σε καραντίνα, ένα σπάνιο βήμα για τη χώρα όπου ο στρατός σπάνια βγαίνει στον δρόμο.

Ο ρυθμός εξάπλωσης της covid-19 παραμένει πολύ πιο αργός στην Αυστραλία σε σχέση με άλλες χώρες, όμως οι αρχές ανησυχούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί πολύ την τελευταία εβδομάδα, κυρίως στις πιο πολυπληθείς πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια. Συνολικά έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι.

Παρά τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων υπάρχει αγανάκτηση και οργή για τις αντικρουόμενες οδηγίες που λαμβάνουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τους τοπικούς αξιωματούχους και τους υγειονομικούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα απαραίτητα επίπεδα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Αυστραλίας Μπράντον Μέρφι τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η αποτροπή μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ της κοινότητας.

«Δεν κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Αν η μετάδοση μεταξύ της κοινότητας αυξηθεί, θα αποτελέσει μεγάλη πηγή ανησυχίας», υπογράμμισε ο Μέρφι. «Για τον λόγο αυτό τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι τόσο σημαντικά».

Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα για την κυβέρνηση Μόρισον, η οποία έχει ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις των πολιτών, όπως αυτά που έχουν υιοθετηθεί στην Ευρώπη.

Οι τοπικές κυβερνήσεις της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόριας ήδη ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να υιοθετήσουν αυστηρότερους περιορισμούς.

«Θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Αυστραλία, Covid-19
SHARE:

24Media Network