Κορονοϊός: Ένα αόρατο όπλο στα χέρια του Isis

Κορονοϊός: Ένα αόρατο όπλο στα χέρια του Isis
Σημαία και εξοπλισμός του Isis AP

Πώς η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη έχει οπλίσει τα χέρια των τζιχαντιστών, αποτελώντας ευκαιρία για τους ίδιους και -νέα- απειλή για τον δυτικό κόσμο.

Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να έχει τύχει διαφορετικής υποδοχής και διαφορετικών αναγνώσεων από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, προκαλώντας μία σύγχυση που αιωρείται ανάμεσα στην ενδεχόμενη απειλή του κορονοϊού προς τα μέλη τους και τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για νέες επιθέσεις κατά του δυτικού κόσμου.

Παρά το κοινό ιδεολογικό πεδίο, η πεποίθηση δηλαδή ότι ο φονικός ιός αποτελεί μία “νέα τιμωρία του Αλλάχ κατά των άθεων και ανήθικων Σταυροφόρων του δυτικού κόσμου”, οι διαφορετικές ομάδες κρατούν και διαφορετικές στάσεις απέναντι στην πανδημία και στον βαθμό που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις ίδιες, αλλά και ευκαιρία για νέα σειρά επιθέσεων στις δυτικές χώρες.

Την ώρα, για παράδειγμα, που το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εξάπλωση του ιού για να ξεκινήσει νέο μπαράζ επιθέσεων, οι Ταλιμπάν δημοσιεύουν φωτογραφίες από την υγειονομική μάχη, αντιμετωπίζοντας με ρεαλισμό την απειλή του κορονοϊού.

Συνοριοφύλακας του Ιράκ παρακολουθεί στρατιωτική εναέρια επίθεση κατά του Isis AP Photo/Hadi Mizban

Ακόμη και εντός του Ιsis, όμως, οι αντιδράσεις και οι πληροφορίες ως προς την πανδημία και την ενδεχόμενη απειλή προς τα μέλη του, δείχνουν να είναι συγκεχυμένες παρουσιάζοντας αστάθεια. Πρόθεση του των τζιχαντιστών είναι να εκμεταλλευτούν την παγκόσμια κρίση, ψάχνοντας πρόσφορο έδαφος για νέες επιθέσεις αλλά και τον προσηλυτισμό νέων οπαδών από την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, κίνηση που ενισχύθηκε από πρώτες κιόλας εκδόσεις του περιοδικού του Isis “al-Naba”, όταν ακόμη η πανδημία ήταν σε πρώιμο στάδιο. Τότε, καλούσε το Isis σε νέες επιθέσεις κατά των δυτικών εθνών, βλέποντας στον κορονοϊό “την τιμωρία τους”.

Νεότερες εκδόσεις βέβαια, με μακροσκελή άρθρα ανέφεραν πως θα ήταν λάθος αν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αγνοήσουν τον ιό και να γλιτώσουν από την ασθένεια. Μολονότι συνέχιζαν να κατηγορούν τις ΗΠΑ “του αθεϊσμού και της ανηθικότητας” για την εξάπλωση της πανδημίας, κατέγραφαν παλαιότερες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου τέτοιες πανδημίες είχαν πλήξει και τους πιστούς τους μαζί με τους “μη μουσουλμάνους”.

Ευκαιρία και απειλή

Την ώρα, λοιπόν, που το ισλαμικό περιοδικό καλεί τους τζιχαντιστές “να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους” για να μην νοσήσουν και να μην μεταδώσουν τον ιό, η πανδημία δεν μοιάζει δυνατή για να τους αποτρέψει από τον ιδεολογικό τους στόχο.

Έναν στόχο που μοιάζει απειλή και ενδεχομένως άμεση. Μολονότι το Isis δίνει οδηγίες στα μέλη του ώστε να αποφύγουν τη νόσο, ενώ συστήνει να μην πραγματοποιήσουν ταξίδια προς τις δυτικές χώρες αυτή την περίοδο, συνεχίζει να τα ενθαρρύνει για νέες επιθέσεις από τους εξτρεμιστές που βρίσκονται ήδη στις χώρες-στόχους,.

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Τετάρτη, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τέσσερα ύποπτα μέλη που φέρεται να σχεδίαζαν να βομβιστικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη χώρα.

Η άλλη όψη

Την ίδια ώρα βέβαια, υπάρχουν και διαφορετικές αντιδράσεις, προδίδοντας καλύτερη κατανόηση του ιού και μεγαλύτερο φόβο ως προς την απειλή.

Η Αλ Κάιντα για παράδειγμα εξέδωσε έξι σελίδες γύρω από τον ιό, παρέχοντας συμβουλές, ειδικές οδηγίες και σχόλια σχετικά με την εξάπλωση και την αποφυγή του.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι πρόκειται για μία “επώδυνη σκιά σε όλο τον κόσμο”, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι οι συνέπειές του ήταν μία τιμωρία “των δικών μας αμαρτιών”, σε αντίστοιχο ιδεολογικό φιλτράρισμα με αυτό του Isis, αλλά με σαφώς πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση.

Αναζητώντας υποστήριξη από Αφρική και Μέση Ανατολή

Εκτός από πρόσφορο έδαφος για νέες επιθέσεις βέβαια, το Ισλαμικό Κράτος βλέπει στην πανδημία και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την κρίση για να εξαπλωθεί, να διευρυνθεί και να αποκτήσει νέους οπαδούς που θα το ασπαστούν, θα το ακολουθήσουν και θα στρατευτούν.

Η εξτρεμιστική οργάνωση βλέπει αυτή την ευκαιρία σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής με κυβερνήσεις που δεν δύνανται να προσφέρουν φροντίδα και αξιοπιστία με το σύστημα υγείας που διαθέτουν. Αυτή, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το Isis προσπαθεί να εκμεταλλευτεί φυσικές καταστροφές για να προσηλυτίσει και να κερδίσει συμμάχους.

Πρόσφυγες και κρατούμενοι – δύο κοινότητες που είναι ήδη ευάλωτες σε εξτρεμιστικές στρατολογήσεις – εκτίθενται στη νέα ασθένεια και το Isis θέλει να το εκμεταλλευτεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα