Κορονοϊός: Η Ινδία κλείνει λιμάνια για τα ξένα κρουαζιερόπλοια

Κορονοϊός: Η Ινδία κλείνει λιμάνια για τα ξένα κρουαζιερόπλοια
Κορονοϊός στην Ινδία AP

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ινδία προσώρας έχει εν μέρει γλιτώσει από την επιδημία του κορονοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Ινδία αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στα λιμάνια της σε όλα τα ξένα κρουαζιερόπλοια προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, ενώ ένα ευρωπαϊκό κρουαζιερόπλοιο δεν έλαβε άδεια να δέσει το Σάββατο στην Μπανγκαλόρ (νότια).

«Λόγω της απειλής του κορονοϊού, η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε ότι κανένα κρουαζιερόπλοιο, όποιο κι αν είναι το λιμάνι προέλευσής του, δεν μπορεί να κάνει ενδιάμεση στάση στα ινδικά λιμάνια από σήμερα και έως τις 31 Μαρτίου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το λιμεναρχείο της Μπανγκαλόρ.

Τα κρουαζιερόπλοια θεωρούνται συχνά ως “φυτώρια” του ιού λόγω εγγύτητας μεταξύ των επιβατών.

Τον περασμένο μήνα, το Diamond Princess είχε τεθεί σε καραντίνα στην Ιαπωνία, με περισσότερα από 700 κρούσματα εκ των οποίων έξι θανατηφόρα πάνω στο πλοίο.

Ένα άλλο πλοίο της αμερικανικής εταιρίας Princess Cruises, το Grand Princess, έμεινε αρόδο του Σαν Φρανσίσκο (Καλιφόρνια, δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες) με περισσότερους από 3.500 επιβάτες και μέλη πληρώματος εδώ και μερικές ημέρες, με περίπου 20 κρούσματα πάνω στο πλοίο. Οι πιο σοβαρά προσβεβλημένοι επιβάτες αναμένεται να αρχίσουν να αποβιβάζονται σήμερα, προκειμένου να λάβουν ιατρική φροντίδα στο Όουκλαντ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ το πλήρωμα αναμένεται να τεθεί σε καραντίνα και να λάβει ιατρική φροντίδα πάνω στο πλοίο.

Αντίθετα, η Σγκαπούρη θα δεχθεί ένα κρουαζιερόπλοιο που μεταφέρει 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων δεκάδες Ιταλούς, στο οποίο είχε απαγορευθεί η είσοδος στην Ταϊλάνδη και στη Μαλαισία λόγω φόβου μετάδοσης. Η Ιταλία φαίνεται ως η χώρα η πλέον πληττόμενη από τον νέο κορονοϊό μετά την Κίνα, με περισσότερους από 300 θανάτους και 7.000 κρούσματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Κανένα ύποπτο κρούσμα κορονοϊού δεν εντοπίστηκε στο πλοίο, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρία Costa Croisieres.

Η ιταλο-ελβετική εταιρία MSC Croisieres, που διαχειρίζετια το πλοίο MSC Lirica, στο οποίο δεν επιτράπηκε να δέσει το Σάββατο στην Μπανγκαλόρ, ανέφερε πως κανένας άρρωστος δεν βρίσκεται πάνω στο κρουαζιερόπλοιο δυναμικότητας 2.000 επιβατών και 700 μελών πληρώματος.

«Δεν υπάρχει κανείς πάνω στο πλοίο σε καραντίνα ή υπό οποιοδήποτε άλλο προληπτικό υγειονομικό μέτρο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος, ο Ρόμπιν Ρούτανς.

Το πλοίο έδεσε όπως προβλεπόταν το Σάββατο στο Μουσκάτ, στη συνέχεια στο Κασάμπ (Ομάν) την Κυριακή, και σήμερα είναι εν πλω προς το Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η MSC Croisieres, με έδρα την Ελβετία, έχει περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και πουλάει κρουαζιέρες σε 69 χώρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ινδία προσώρας έχει εν μέρει γλιτώσει από την επιδημία του κορονοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα καταγράφει 43 κρούσματα.

Η χώρα του 1,3 δισεκ. κατοίκων, η δεύτερη πολυπληθέστερη στον κόσμο μετά την Κίνα, με ένα σύστημα υγείας το οποίο έχει ήδη υπερβεί τα όριά του, λαμβάνει ωστόσο προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο μια έξαρσης της ιογενούς πνευμονίας στο έδαφός της.

Οι αρχές προειδοποίησαν να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις κυρίως με την ευκαιρία της γιορτής των χρωμάτων του Χόλι. Πολλές εκδηλώσεις και διασκέψεις έχουν ήδη ακυρωθεί στη χώρα.

Στο μεταξύ, η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 13 –11 Ινδονήσιοι και δύο ξένοι–, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 19.

Ο Άχμαντ Γιουριάντο, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ηλικίας από 16 έως 59 ετών και ορισμένοι είχαν έρθει σε επαφή με τους πρώτους δύο ασθενείς που ανακοινώθηκαν πριν από μία εβδομάδα.

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα 14 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέλθει στα 59, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Από τα νέα κρούσματα, τέσσερα είναι πολίτες των Εμιράτων, τρεις είναι Ιταλοί, δύο Μπανγκλαντεσιανοί και δύο Νεπαλέζοι ένας Ρώσος, ένας Σύρος και ένας Ινδός, σύμφωνα με το WAM, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα