Κορονοϊός: Κανόνας 2G σε Αυστρία με Lockdown ανεμβολίαστων - Τι κάνει η Γερμανία

Στιγμιότυπο από τη Βιέννη
AP

Μόνο με πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν να κυκλοφορούν πλέον οι πολίτες στην Αυστρία. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Σαξονία, ενώ στην Μπούντεσταγκ κινούνται εσπευσμένες διαδικασίες.

Από σήμερα σε ολόκληρη την Αυστρία και στη Σαξονία θα πρέπει κανείς να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (Κανόνας 2G) προκειμένου να έχει πρόσβαση όπου έως τώρα μπορούσαν να βρίσκονται και όσοι προσκόμιζαν αρνητικό διαγνωστικό τεστ (Κανόνας 3G). Ως «lockdown για τους ανεμβολίαστους» περιγράφει τη νέα κατάσταση η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων, στην Αυστρία σημειώθηκε χθες ρεκόρ προσέλευσης πολιτών για εμβολιασμό, με ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως όπου ο εμβολιασμός μπορούσε να γίνει χωρίς ραντεβού.

ADVERTISING

Από σήμερα, εκτός από την εργασία, για την οποία εξακολουθεί να ισχύει ο Κανόνας 3G, θα χρειάζεται κανείς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να έχει πρόσβαση σε επιχειρήσεις εστίασης, στο λιανικό εμπόριο, στα κομμωτήρια, στα ξενοδοχεία, στα θέατρα, σε συναυλίες, σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν στο εξής για εννέα μήνες και θα ανανεώνονται μόνο με τη χορήγηση της ενισχυτικής εμβολιαστικής δόσης.

Για μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, στον Κανόνα 2G θα περιλαμβάνονται και όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου και παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού διαγνωστικού τεστ. Η είσοδος στα καταστήματα, στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες θα επιτρέπεται μόνο με προστατευτική μάσκα τύπου FFP2.

Στιγμιότυπο από τον γνωστή πλατεία Wiener Graben της Βιέννης εν μέσω lockdown
Στιγμιότυπο από τον γνωστή πλατεία Wiener Graben της Βιέννης εν μέσω lockdown AP

Όπως σημειώνει το Euronews, τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Αυστρία για να αντιμετωπίσει τη διασπορά του κορονοϊού πιθανόν θα παραμείνουν σε ισχύ και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κι ενώ η χώρα ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ μολύνσεων.

Χθες, Κυριακή, στην Αυστρία καταγράφηκαν 8.554 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ την Παρασκευή είχαν αγγίξει τις 10.000. Το Σάββατο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, χορηγήθηκαν 10.488 πρώτες δόσεις.

Προκειμένου να αναχαιτίσει τη διασπορά, η κυβέρνηση γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι θα απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την είσοδο στα καφέ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια, με το μέτρο να ισχύει από αύριο Δευτέρα.

Ο κανόνας '2G', που απαιτεί την επίδειξη πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης, θα εφαρμοστεί επίσης στα ξενοδοχεία και τους κινηματογράφους και στις εκδηλώσεις άνω των 25 συμμετεχόντων.

Το 2G έχει πάρει το όνομά του από τις γερμανικές λέξεις που σημαίνουν «ανοσοποιημένος» και «αυτός που έχει αναρρώσει».

Στους χώρους εργασίας, εφαρμόζεται ο κανόνας 3G από την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένοι είτε να έχουν αναρρώσει είτε να έχουν αρνητικό τεστ ( στα γερμανικά geimpft, genesen, getestet).

Στιγμιότυπο από το Berchtesgaden
AP

«Δεν θεωρώ ότι σε έξι εβδομάδες η κατάσταση θα είναι τέτοια που θα μπορούμε να πάρουμε πίσω τα μέτρα. Επομένως, θα κάνουμε πιθανόν 2G Χριστούγεννα», είπε ο Σάλενμπεργκ στην Kronen Zeitung, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή «Το πιθανότερο θα έχουμε τα μέτρα 2G για τα Χριστούγεννα και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς», επισήμανε ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ στην εφημερίδα.

Η Αυστρία, με πληθυσμό 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά συνολικά 883.887 κρούσματα COVID-19 και 11.502 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Γερμανία: Νέα μέτρα, αλλά όχι lockdown

Στο μεταξύ, ο δείκτης θετικότητας στη Γερμανία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο. Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν μολυνθεί με Covid-19 κατά μέσο όρο 201,1 άτομα ανά 100.000 κατοίκους.

Εντός μια ημέρας έχουν πεθάνει 33 άνθρωποι από κορονοϊό. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό ανέρχεται στις 96.558.

Ο δε αριθμός των ατόμων που έχουν εξεταστεί στο διάστημα της πανδημίας και έχουν βρεθεί θετικοί ξεπερνά τα 4,78 εκατομμύρια. Ιατρικές οργανώσεις αναμένουν για το άμεσα επόμενο διάστημα μια αισθητή αύξηση των ασθενών με κορονοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι η αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων που δεν είναι επείγουσες.

Παρ' όλα αυτά δεν πρόκειται να παραταθεί πέραν της 25ης Νοεμβρίου, μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, η «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας» που κηρύχθηκε το Μάρτιο και επέτρεπε μεταξύ άλλων την επιβολή αυστηρού lockdown. Ως «εντελώς παράλογη χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ. Με την πρόταση Σπαν συμφωνούν όμως Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι σκοπεύουν να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Σήμερα προτίθενται να καταθέσουν στη βουλή σχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί επιδημιολογίας με νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αναμένεται, ότι με εσπευσμένες διαδικασίες οι τροπολογίες θα τεθούν σε ισχύ ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, τα τρία κόμματα θα προτείνουν μεταξύ άλλων, την επιστροφή στα δωρεάν τεστ Covid-19. Έπειτα, σε περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων θα μπορεί να επιβληθεί ο κανόνας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης για την πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους, όπως καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία αλλά και γήπεδα.

Εκτός αυτού ενδέχεται να καθιερωθεί για τους εργασιακούς χώρους, ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν κάνει τεστ. Πιθανώς, να προταθούν αυστηρότερα μέτρα για τα σχολεία. Πάντως, οργανώσεις εκπαιδευτικών προειδοποιούν για απώλεια ελέγχου σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας στα σχολεία.

Ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών και εφήβων με κορονοϊό είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικός», δηλώνει η Ένωση Δασκάλων.

Στιγμιότυπο από το Berchtesgaden
AP

Στη Σαξονία ωστόσο, το μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, η κατάσταση είναι ανάλογη με την Αυστρία καθώς εφαμόζεται γενικός περιορισμός της πρόσβασης σε χώρους και υπηρεσίες με εξαίρεση μόνο για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες.

Μέχρι την 25η Νοεμβρίου σε ξενοδοχεία, εσωτερικούς χώρους εστίασης, εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε αυτές τις δύο ομάδες πολιτών.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Lockdown, Εμβόλιο κορονοϊού, Αυστρία, Γερμανία, Νέα μέτρα
SHARE:

24Media Network