Κορονοϊός: Οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο “βάρος” κατά τη διάρκεια του lockdown

Κορονοϊός: Οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο “βάρος” κατά τη διάρκεια του lockdown
Γυναίκα που φοράει προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό κοιτάζει στο έδαφος AP

Με το lockdown να κλείνει σχολεία και να κρατά τους πολίτες στα σπίτια τους, δημιουργείται ένα "βουνό" με επιπλέον οικιακές δουλειές που επιφορτίζονται οι γυναίκες.

Οι εργαζόμενες μητέρες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναλαμβάνουν τις περισσότερες από τις επιπλέον δουλειές στο σπίτι και από τις παραπάνω ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών που δημιούργησε το lockdown – και πολλές πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι γυναίκες με παιδιά δαπανούν τώρα κατά μέσο όρο 65 ώρες την εβδομάδα σε απλήρωτη εργασία για τις δουλειές του σπιτιού –σχεδόν ένα τρίτο παραπάνω από τους πατεράδες— σύμφωνα με το Boston Consulting Group, που ρώτησε γονείς σε πέντε χώρες.

«Οι γυναίκες κάνουν τόσες πολλές δουλειές στο σπίτι για τόσο πολύ καιρό, και αυτή η κρίση τις εξωθεί σε ένα σημείο που απλά δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε η Ρέιτσελ Τόμας, από την αμερικανική οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών LeanIn.Org, σχολιάζοντας τα στοιχεία.

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας στα σπίτια μας και τις επιχειρήσεις μας… Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο τρόπο για να εργαζόμαστε και να ζούμε – έναν τρόπο που να είναι δίκαιος για όλους».

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος από την πανδημία βαρύνει τις γυναίκες με μια σειρά από τρόπους, είτε μέσω της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας είτε μέσω χαμηλότερων μισθών, καθώς κάποιες γυναίκες μειώνουν τη μισθωτή εργασία για να αναλάβουν νέα καθήκοντα.

Με το lockdownνα κλείνει σχολεία και να κρατά τους πολίτες στα σπίτια τους, δημιουργώντας ένα ‘βουνό’ με οικιακές δουλειές, εκστρατείες δημόσιων φορέων από τη Τζόρτζια έως το Μεξικό ενθαρρύνουν τους άνδρες να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.

Αλλά οι γυναίκες, που κατά μέσο όρο ήδη κάνουν περισσότερα στο σπίτι απ’ ό,τι οι άνδρες, επωμίζονται τώρα και τα περισσότερα από τα νέα βάρη που έχει φέρει ο κορονοϊός, σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι γονείς στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι ώρες απλήρωτης εργασίας των γυναικών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε 65 ώρες την εβδομάδα, ανέφερε η έρευνα, συγκριτικά με 50 για τον μέσο πατέρα.

Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ανησυχούν για την ψυχική τους υγεία, συγκριτικά με περίπου τους μισούς άνδρες που εξέφρασαν τέτοιες ανησυχίες.

Οι Βρετανίδες είναι πιθανότερο να στηρίξουν άλλους στην πανδημία της COVID-19 και δυσκολεύονται περισσότερο να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI και την οργάνωση υπέρ των γυναικών The Fawcett Society.

Δεν προκαλεί «καμία έκπληξη» να βλέπει κανείς ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού επιπλέον της κανονικής τους εργασίας, δήλωσε η Τζάκι Χαντ από την οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now, στο Thomson Reuters Foundation.

Ωστόσο, υπάρχουν «αισιόδοξες ενδείξεις» ότι οι άνδρες στη Δυτική Αφρική μοιράζονται περισσότερο τις ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μια αλλαγή στους κοινωνικούς κανόνες, σύμφωνα με ανάλυση της ανθρωπιστικής οργάνωσης CARE International που δημοσιεύθηκε χθες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα