Κορονοϊός: Ουρές έξω από τις κάβες στην Ινδία

Κορονοϊός: Ουρές έξω από τις κάβες στην Ινδία
Ουρές σε κάβες στο Νέο Δελχί AP Photo/Manish Swarup

Ουρές σχηματίστηκαν από το πρωί της Δευτέρας έξω από τις κάβες στο Νέο Δελχί, καθώς η πρωτεύουσα χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά έξω από καταστήματα πώλησης αλκοόλ στο Νέο Δελχί, καθώς η πρωτεύουσα της Ινδίας άρχισε τη Δευτέρα να χαλαρώνει κάποιους περιορισμούς έπειτα από ένα 40ήμερο lockdown κατά του κορονοϊού, ενώ κάποια γραφεία επανέλαβαν τις εργασίες τους με λιγότερο προσωπικό και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι πολύ αραιή.

Το εθνικό lockdown, ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο, χαλαρώνει σε ορισμένες περιοχές με λιγότερα κρούσματα, αν και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 17 Μαΐου, δήλωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα περιορισμού υιοθετήθηκαν στις 25 Μαρτίου και έχουν παραταθεί από τότε δύο φορές.

Πολλά κυβερνητικά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στις λεωφόρους του Δελχί, ενώ η αστυνομία στα σημεία ελέγχου κοιτούσε προσεκτικά τα αυτοκίνητα προκειμένου να διασφαλίσει ότι σε αυτά δεν επέβαιναν περισσότερα από δύο άτομα. Όλοι φορούσαν μάσκες.

Ουρές έξω από κάβες AP Photo/Manish Swarup

Ως τις 9.30 π.μ. (τοπική ώρα), μία ουρά περισσότερων από 500 ανθρώπων είχε σχηματιστεί έξω από ένα κατάστημα πώλησης αλκοόλ στην περιοχή Καλιάν Πούρι, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, προτού το κατάστημα κλείσει και η αστυνομία χρησιμοποιήσει γκλομπ για να διαλύσει το πλήθος, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Η αστυνομία ζήτησε από ορισμένα καταστήματα να κλείσουν, όπως επιτάσσει εντολή των φορολογικών αρχών, δήλωσε ο Ατζάι Κούμαρ, ένα αξιωματούχος της κυβέρνησης του Δελχί που είναι υπεύθυνος για τα καταστήματα πώλησης αλκοόλ.

“Θέλουμε να κρατήσουμε τα καταστήματα ανοικτά”, είπε ο Κούμαρ στο Ρόιτερς χωρίς να επεκταθεί.

Η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση επιπλέον κρουσμάτων στην Ινδία, η οποία έχει καταγράψει περισσότερα από 42.500 περιστατικά κορονοϊού και 1.300 θανάτους με σταθερή αύξηση, ωστόσο οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατιδίων επιθυμούν την επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τα έσοδα λιγοστεύουν και εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς εισόδημα.

Ουρές έξω από κάβες AP Photo/Manish Swarup

Πρέπει να ετοιμαστούμε να ζήσουμε μαζί με τον κορονοϊό, πρέπει να το συνηθίσουμεε”, δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός του Νέου Δελχί, Άρβιντ Κετζρίουαλ, σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση των βημάτων για την απομόνωση 97 εστιών (hotspots) μόλυνσης την ώρα που ανοίγει η υπόλοιπη πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο γειτονικό Πακιστάν, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πλησίασε τα 20.000, με 462 θανάτους. Οι αρχές στη Σρι Λάνκα και στο Νεπάλ κατέγραψαν 718 και 75 κρούσματα αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα