Κορονοϊός: Πάνω από 700 Ιρανοί ήπιαν μεθανόλη και πέθαναν

Ιατρικό εργαστήριο της Τεχεράνης
Ιατρικό εργαστήριο της Τεχεράνης AP PHOTO/EBRAHIM NOROOZI

Η κατανάλωση τοξικής μεθανόλης αποτέλεσε μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού από εκατοντάδες Ιρανούς, προκαλώντας τον θάνατο 700 και πλέον ανθρώπων.

Η παραπληροφόρηση γύρω από τα μέτρα πρόληψης ή αντιμετώπισης του κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο 700 και πλέον ανθρώπων στο Ιράν το τελευταίο δίμηνο, οι οποίοι κατέφυγαν στην κατανάλωση τοξικής μεθανόλης, θεωρώντας τη θεραπευτική για τον ιό.

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στο Ιράν, έχουν αδειοδοτηθεί πάνω από 40 εργοστάσια παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης για φαρμακευτικά προϊόντα και είδη απολύμανσης, με αρκετούς πολίτες, κυρίως χριστιανικών και εβραϊκών μειονοτήτων να σπεύδουν στη συγκεκριμένη ψεύτικη 'θεραπευτική αγωγή", ελπίζοντας ότι θα προφυλαχθούν ή θα θεραπευτούν από τον κορονοϊό.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Υγείας, 525 άνθρωποι έχουν πεθάνει στα νοσοκομεία λόγω της τοξικής μεθανόλης, ενώ σύμφωνα με άλλο σύμβουλο του υπουργείου, 200 επιπλέον θάνατοι προήλθαν από τη μεθανόλη μακριά από τα νοσοκομεία. Μάλιστα, ο αριθμών των ανθρώπων που δηλητηριάστηκαν τρομάζει, με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας να αναφέρει συνολικά 5.011 περιστατικά.

Η μεθανόλη προκαλεί βλάβη των οργάνων του σώματος και του εγκεφάλου, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ναυτία, τύφλωση ή ακόμη και κώμα. Για την ακρίβεια, 90 άτομα έχασαν την όρασή τους από τη μεθανόλη ή παρουσίασαν πρόβλημα στην όρασή τους, με τις εκτιμήσεις πάντως για περιστατικά τύφλωσης να αναφέρουν πολύ μεγαλύτερα νούμερα στη συνέχεια.

Όπως είπε ο σύμβουλος του υπουργείου, Χοσεΐν Χασανιάν "αγωνιζόμαστε σε δύο μέτωπα: από τη μία η θεραπεία των ανθρώπων που δηλητηριάστηκαν από τη μεθανόλη, από την άλλη η αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μάλιστα, η ιρανική κυβέρνηση υποχρεώνει πλέουν τους κατασκευαστές της τοξικής μεθανόλης να προσθέτουν ένα χρώμα στα προϊόντα τους, ώστε να ξεχωρίζεται από το κοινό οινόπνευμα που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό τραυμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Ιράν
SHARE:

24Media Network