Κορονοϊός: Ποιο το πλαίσιο έγκρισης των εμβολίων - Τι ισχύει με τα διαγνωστικά τεστ πριν την πτήση

Εμβόλιο
Εμβόλιο SHUTTERSTOCK

Τι λένε οι επιστήμονες για τα διαγνωστικά τεστ και τα διαθέσιμα εμβόλια. Τι ισχύει με το κλείσιμο των συνόρων και την αποτροπή εξάπλωσης της Covid-19

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως θα δρομολογήσει "ανεξάρτητη έρευνα" προκειμένου να προετοιμασθεί για την αποτελεσματική επίβλεψη των πιθανών εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 πριν και μετά τη διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

"Προκειμένου να εγκρίνει οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του Covid-19, ο EMA θα πρέπει να διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία από κλινικές δοκιμές σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα αυτού του εμβολίου", δήλωσε ο Οργανισμός της ΕΕ στο δελτίο Τύπου του. "Μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά, τα εγκεκριμένα εμβόλια θα παρακολουθούνται στενά από τον οργανισμό", πρόσθεσε ο EMA.

Ο Οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ έχει ορίσει το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (κεντρική Ολλανδία) «για να διεξάγει τις προπαρασκευαστικές έρευνας», ιδίως όσον αφορά τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγχεται η χρήση τέτοιων εμβολίων.

Οι ερευνητές θα είναι υπεύθυνοι για την παροχή "πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με την κλινική πρακτική" πριν την έγκριση εμβολίων δια της μεθόδου των κλινικών δοκιμών και κατόπιν "απρογραμματιστων αναφορών".

Ο EMA με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί πως "διασφαλισθεί η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υποδομής για την αποτελεσματική παρακολούθηση των εμβολίων Covid-19 στον πραγματικό κόσμο, αμέσως μόλις εγκριθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Τα πρώτα πορίσματα της έρευνας αναμένονται τον Αύγουστο, με τα τελικά αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

Ο EMA είχε εκφάσει την εκτίμηση στα μέσα Μαΐου πως, στο πιο «αισιόδοξο» σενάριο, ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε έναν χρόνο.

Τα τεστ πριν από το ταξίδι δεν αποτρέπουν την εξάπλωση της νόσου

Όμως το ECDC αναφέρει στην έκθεσή του ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία μπορεί να μην είναι αξιόπιστα, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ακολουθούν κοινή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ και την καταγραφή των κρουσμάτων, καθιστώντας αδύνατες τις συγκρίσεις για την εξάπλωση της επιδημίας.

Το ECDC ανέφερε επίσης ότι η υποχρέωση των ταξιδιωτών να υποβάλλονται σε τεστ πριν ταξιδέψουν έχει μόνο περιορισμένη αξία, καθώς ο ταξιδιώτης μπορεί να μεταδώσει τη νόσο λίγο πριν από την αναχώρηση ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λόγω του ότι η περίοδος επώασης του ιού είναι δύο εβδομάδες.

Όσο για τις θερμομετρήσεις κατά την άφιξη, ανέφερε πως οι ταξιδιώτες μπορούν να μεταδίδουν ήδη τη νόσο αλλά να μην έχουν πυρετό.

Τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται από τους ταξιδιώτες για την κατάσταση της υγείας τους θα μπορούσαν να προσφέρουν επιπρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες, αλλά παρουσιάζουν κινδύνους προστασίας δεδομένων, ανέφερε το ECDC, επαναλαμβάνοντας πως τα πιστοποιητικά ανοσίας που εκδίδονται έπειτα από τεστ αντισωμάτων δεν είναι αξιόπιστα.

Κλείσιμο συνόρων και εξάπλωση της COVID-19

Το κλείσιμο συνόρων δεν βοηθά πολύ να αποτραπεί η εξάπλωση της COVID-19, δήλωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα κράτη μέλη ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά της άρσης ορισμένων ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε πως μέτρα όπως η διενέργεια τεστ σε ταξιδιώτες πριν από την αναχώρηση ή η θερμομέτρησή τους κατά την άφιξη είναι επίσης εν πολλοίς αναποτελεσματικά, αν και επιβεβαίωσε ότι τα ταξίδια διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού. Το ECDC ανέφερε σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, Τρίτη, ότι το κλείσιμο των συνόρων είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία και ήταν αποτελεσματικό μόνο σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της επιδημίας κατά την έναρξή της και σε απομονωμένες περιοχές.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη σύσταση για κλείσιμο συνόρων, το οποίο θα έχει σημαντικές δευτερογενείς συνέπειες και [προκαλεί] κοινωνική και οικονομική αναστάτωση στην ΕΕ», η οποία συνήθως λειτουργεί με ανοικτά σύνορα ανάμεσα στα κράτη μέλη, ανέφερε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε τον Απρίλιο μια χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών κατ΄αρχάς ανάμεσα σε περιοχές χαμηλής μετάδοσης, ενθαρρύνοντας ορισμένες κυβερνήσεις να ξανανοίξουν επιλεκτικά τα σύνορα με χώρες που εκτιμούν ότι είναι πιο ασφαλείς.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού, Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network