Κορονοϊός-Πολωνία: Η αντιπολίτευση καλεί τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές

Κορονοϊός-Πολωνία: Η αντιπολίτευση καλεί τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές
Το κοινοβούλιο στην Πολωνία AP

Με βάση μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 72% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της αναβολής των εκλογών.

Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση στην Πολωνία κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές της 10ης Μαΐου, οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά παρά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Να μποϊκοτάρουμε τις εκλογές αυτές, οι ζωές σας είναι σημαντικότερες», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Βαρσοβία η υποψήφια πρόεδρος Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα, ανακοινώνοντας ότι διακόπτει την προεκλογική εκστρατεία της για να μην παρεμποδίσει τη μάχη κατά της ασθένειας Covid-19.

«Η διοργάνωση προεδρικών εκλογών είναι εγκληματική ενέργεια» στην παρούσα κατάσταση, τόνισε.

Με βάση μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 72% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της αναβολής των εκλογών.

Οι συντηρητικοί του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δέχτηκαν σφοδρές επικρίσεις επειδή το Σάββατο τροποποίησαν τον εκλογικό νόμο ώστε οι πολίτες άνω των 60 ετών και εκείνοι που είναι σε καραντίνα να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι καταπατούνται οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει κρίνει ότι κάθε τροποποίηση του εκλογικού νόμου θα πρέπει να γίνεται το αργότερο έξι μήνες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα αυτό, επανέλαβε το Σάββατο στη δημόσια τηλεόραση TVP Info ότι «ελπίζει» πως μετά το Πάσχα η ζωή θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνουν οι εκλογές. Πρόσθεσε όμως ότι αν συνεχιστούν οι περιορισμοί όπως τώρα, ενδεχομένως να μην είναι εφικτή η διεξαγωγή τους στην καθορισμένη ημερομηνία.

Οι περισσότεροι σχολιαστές θεωρούν ότι η διεξαγωγή εκλογών τον Μάιο θα ενίσχυε τις πιθανότητες επανεκλογής του Ντούντα, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ η αναβολή τους για το φθινόπωρο ίσως να του στοίχιζε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα