Κορονοϊός: Συναγερμός στη Κίνα – Τοπικά Lockdown στο Πεκίνο

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Κίνα – Τοπικά Lockdown στο Πεκίνο
Πολίτες με μάσκα στο Πεκίνο AP

Πολλές κινεζικές πόλεις προειδοποιούν τους κατοίκους τους να μην ταξιδεύουν στο Πεκίνο. Επιβολή lockdown σε γειτονιές, συναγερμός με απολύσεις υπευθύνων ψαραγοράς.

Οι Αρχές του Πεκίνου προχωρούν σε lockdown περιοχών της πόλης μετά το νέο ξέσπασμα κορονοϊού, την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως το επίπεδο κινδύνου έχει ανέβει σε “πολύ υψηλό”.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 49 κρούσματα, 36 εκ των οποίων συνδέονται με τη ψαραγορά Xinfadi. Η αγορά έκλεισε το Σάββατο καθώς θεωρείται πως είναι το επίκεντρο του ξεσπάσματος της πανδημίας.

“Ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας είναι πολύ υψηλός, οπότε πρέπει να λάβουμε νέα αποφασιστικά μέτρα” ανακοίνωσε ο Xu Hejian, εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ενημέρωση τη Δευτέρα. Την Κυριακή ανακοίνωσε πως το Πεκίνο περνά σε φάση “έκτακτης ανάγκης”.

Δέκα γειτονιές γύρω από τη ψαραγορά Yuquandong απομονώθηκαν, καθώς εντοπίστηκαν ασυμπτωματικοί. Οι κάτοικοι έλαβαν ειδοποίηση να μπουν σε καραντίνα στις οικίες τους και να κάνουν τεστ.

Τις προηγούμενες 55 ημέρες, στο Πεκίνο είχαν εντοπιστεί κρούσματα μόνο από ταξιδιώτες, 79 στο σύνολό τους. Το πρώτο κρούσμα του νέου ξεσπάσματος εντοπίστηκε την Πέμπτη, ένας 52χρονος άνδρας, ενώ την Παρασκευή εντοπίστηκαν ακόμη έξι κρούσματα, τα οποία συνδέονται όλα με την αγορά Xinfadi.

Πολλές κινεζικές πόλεις προειδοποιούν τους κατοίκους τους να μην ταξιδεύουν στο Πεκίνο. Το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν κρούσματα και στις περιφέρειες του Πεκίνου, Liaoning και Hebei.

Στο Πεκίνο έχουν επανέλθει οι ανακοινώσεις των Αρχών από μεγάφωνα καθώς και τα πολλαπλά τεστ για τον περιορισμό του ιού. Παράλληλα, δόθηκαν εντολές σε όλες τις επιχειρήσεις να θέσουν σε καραντίνα 14 ημερών τους υπαλλήλους τους που είχαν επισκεφθεί την αγορά Xinfadi. Την Κυριακή ελέχθησαν με τεστ περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το Πεκίνο είχε αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα, ωστόσο τα νέα δεδομένα φέρνουν αλλαγές. Σημειώνεται πως ο διευθυντής της αγοράς Xinfadi απολύθηκε ενώ απομακρύνθηκαν και ακόμη δύο κυβερνητικοί της περιφέρειας Fengtai του Πεκίνου, όπου βρίσκεται η επίμαχη ψαραγορά. Ίχνη του ιού ανιχνεύθηκαν σε εισαγώμενα ψάρια και κρέας, ωστόσο οι έρευνες για το πώς επανεμφανίστηκε ο ιός, συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, ο ιός εισήλθε από την Ευρώπη, “ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πώς έφτασε στην αγορά αυτή”, ανακοίνωσε ο επιδημιολόγος Yang Peng.

Στην Κίνα έχουν καταγραφεί επισήμως 4,634 θάνατοι, ωστόσο ο αριθμός αυτός αμφισβητείται. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στην Κίνα ανέρχεται πλέον σε συνολικά 83.181.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα