Κορονοϊός: Στη Γερμανία σκέφτονται μία πρώτη χαλάρωση των μέτρων μετά το Πάσχα

Κορονοϊός: Στη Γερμανία σκέφτονται μία πρώτη χαλάρωση των μέτρων μετά το Πάσχα
Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν AP Photo/Martin Meissner

Την άποψη πως μία σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα είναι δυνατή μετά το Πάσχα, υπό την προϋπόθεση πως συνεχιστεί η επιβράδυνση των αριθμών μόλυνσης, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

Ο oμοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, θεωεί ότι είναι δυνατή μια πρώτη χαλάρωση των περιορισμών, που έχουν επιβληθεί στη χώρα του λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μετά τις διακοπές του (καθολικού) Πάσχα που εορτάζεται αυτήν την Κυριακή (12/4).

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η “θετική τάση” στην επιβράδυνση των κρουσμάτων, δήλωσε χαρακτηριστικά στην οικονομική εφημερίδα της χώρας “Handelsblatt”.

Προϋπόθεση για την επιστροφή στην ομαλότητα είναι η τήρηση από τους πολίτες των περιορισμών στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε ο Σπαν, καθώς και η τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων λειτουργίας από τις επιχειρήσεις.

Θα χρειαστεί πάντως ακόμα πολύς χρόνος έως ότου μεγάλες εκδηλώσεις αρχίσουν να γίνονται κανονικά, πρόσθεσε. Πιο συγκεκριμένα ο γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε:

“Αν συνεχιστεί η επιβράδυνση των αριθμών μόλυνσης, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Μια άλλη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονική εργασία είναι τα εργοστάσια ή οι επιχειρήσεις να μπορούν να οργανωθούν με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους πελάτες.

Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι εξασφάλισαν τους κανόνες υγιεινής ή απόστασης, θα μπορούσαν να επιστρέψουν πιο εύκολα στην καθημερινή ζωή.

Όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά, όπως συμβαίνει λ.χ. σε μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες ή σε συλλόγους, θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος πριν η ομαλότητα επιστρέψει”.

Τέλος επισήμανε πως “σε ένα φιλελεύθερο κράτος, οι εκτεταμένοι περιορισμοί των θεμελιωδών δικαιωμάτων μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στο βαθμό που είναι κατανοητοί και αποδεκτοί.

Επομένως δεν είναι μόνο σημαντικό να δικαιολογηθούν τα μέτρα καλά, αλλά και να δείξουμε και μια προοπτική. Βλέπουμε μια θετική τάση, αλλά πρέπει να σταθεροποιηθεί. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να τηρήσουν τους περιορισμούς και πέραν των εορτών”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα