Κορονοϊός: Χιλιάδες Ουκρανοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Πολωνίας

Κορονοϊός: Χιλιάδες Ουκρανοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Πολωνίας
Εγκλωβισμένοι Ουκρανοί AP

Χιλιάδες Ουκρανοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Πολωνίας, όπου περιμένουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, λίγο πριν το κλείσιμο των συνόρων.

Χιλιάδες Ουκρανοί σχημάτιζαν ουρές σήμερα στα τρία τελευταία συνοριακά περάσματα της Πολωνίας που παραμένουν ανοιχτά για να φτάσουν στην πατρίδα τους, λίγες ώρες πριν η Ουκρανία κλείσει τα σύνορά της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Παρακολουθούμε μια έξοδο Ουκρανών υπηκόων τις τελευταίες μέρες με 3.500 έως 5.000 ανθρώπους να φεύγουν ημερησίως από την Πολωνία μέσω του συνοριακού περάσματος Κορτσόβα», δήλωσε η Ελζπιέτα Πίκορ, μια περιφερειακή εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής.

«Ο κύριος λόγος που φεύγουν είναι η πανδημία. Πολλοί από αυτούς εργάζονταν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά οι δουλειές τους ανεστάλησαν, οπότε επιστρέφουν στις οικογένειές τους και στην πατρίδα τους», τόνισε.

Περίπου 3.500 άνθρωποι στεκόντουσαν στην ουρά στο συνοριακό πέρασμα της Κορτσόβα στην νοτιοανατολική Πολωνία, 74χλμ δυτικά της ουκρανικής πόλης Λβιβ, για να περάσουν στην Ουκρανία.

Ένα με δύο εκατομμύρια Ουκρανοί εκτιμάται ότι ζουν ή εργάζονται στην Πολωνία. Πολλοί Ουκρανοί εργάτες, που καλύπτουν κενά σε θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες όπως στους τομείς κατασκευών ή γεωργίας, εισέρχονται στην Πολωνία με προσωρινές βίζες διάρκειας λίγων μηνών και έπειτα επιστρέφουν στην χώρα τους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Η Πολωνία έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα τα σύνορά της σε ξένους, λόγω της πανδημίας. Σήμερα το βράδυ η Ουκρανία αναμένεται να κλείσει επίσης τα σύνορά της, και για τους υπηκόους της, και πολλοί Ουκρανοί προσπαθούν να γυρίσουν στην χώρα τους.

Οι τελευταίες πτήσεις τσάρτερ που μετέφεραν Ουκρανούς που επέστρεφαν από το εξωτερικό προσγειώθηκαν στην Ουκρανία σήμερα το πρωί. Ωστόσο οι αρχές του Κιέβου έχουν τονίσει πως σε όσους Ουκρανούς που επιστρέφουν από την Πολωνία και κατάφεραν να φτάσουν τα σύνορα θα τους επιτραπεί η είσοδος στην χώρα και μετά την σημερινή προθεσμία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα