Κούβα: Η Αβάνα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι θέλει να την "αποσταθεροποιήσει" με μια διαδήλωση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε διπλωμάτες
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε διπλωμάτες AP

Η κουβανική κυβέρνηση κατηγορεί τους διοργανωτές της διαδήλωσης ότι θέλουν να προκαλέσουν αλλαγή του καθεστώτος με την ενεργή στήριξη της Ουάσινγκτον. Η διαδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αβάνα και σε άλλες έξι επαρχίες με αίτημα την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες κατηγόρησε σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση ότι θέλει να «αποσταθεροποιήσει» την Κούβα μέσω μιας διαδήλωσης της αντιπολίτευσης την 15η Νοεμβρίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο η διαρκής επίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι συνεχείς προσπάθειές της (…) να δημιουργήσει συνθήκες εσωτερικής αποσταθεροποίησης, να διαταράξει την ηρεμία και την ασφάλεια των πολιτών (…), να μας καταστρέψει τη γιορτή» εκείνη την ημέρα, όταν το νησί θα ανοίξει ξανά επισήμως στον διεθνή τουρισμό, δήλωσε ο Κουβανός ΥΠΕΞ μπροστά σε διπλωμάτες στην Κούβα.

ADVERTISING
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες μιλά σε δημοσιογράφους
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες μιλά σε δημοσιογράφους AP

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αβάνα και σε άλλες έξι επαρχίες με αίτημα την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, δεν απέσυραν το κάλεσμά τους για την επόμενη Δευτέρα, παρά την απαγόρευση των αρχών, που τους απειλούν με ποινικές διώξεις.

Η κουβανική κυβέρνηση τους κατηγορεί ότι θέλουν να προκαλέσουν αλλαγή του καθεστώτος με την ενεργή στήριξη της Ουάσινγκτον.

«Από τις 22 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν 29 δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή προσωπικοτήτων με επιρροή του Κογκρέσου αυτής της χώρας, σχεδόν μία κάθε ημέρα, που προορίζονταν να ενθαρρύνουν, να προσανατολίσουν και να υποθάλψουν ενέργειες αποσταθεροποίησης στη χώρα μας», σημείωσε ο Μπρούνο Ροντρίγκες.

Αυτές οι δηλώσεις περιλαμβάνουν «αξιώσεις» προς την κουβανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων να επιτρέψει τη διαδήλωση, όμως πρόκειται για πράγματα που η Κούβα «δεν επέτρεψε ποτέ και δεν θα επιτρέψει ποτέ».

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Νεντ Πράις κάλεσε μέσω του Twitter την κουβανική κυβέρνηση να «ακούσει τον λαό της ενώ διαδηλώνει ειρηνικά για να ακουστεί η φωνή του».

Το κάλεσμα για διαδήλωση της αντιπολίτευσης διατυπώνεται τέσσερις μήνες μετά τις ιστορικές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν το νησί στις 11 Ιουλίου, με κεντρικά συνθήματα «Ελευθερία!» και «Πεινάμε!», με φόντο τη βαθιά οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Cubalex, 1.175 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αυτές τις διαδηλώσεις, με απολογισμό έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες, ενώ 612 εξ αυτών παραμένουν υπό κράτηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κούβα, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network